Cea mai mare agenţie europeană de rating nu crede în previziunile economice ale guvernului

13 feb 2018 Autor: Răzvan Botea

Potrivit agenţiei americane de evaluare financiară Fitch, creşterea economică a României în 2018 va fi de 3,8%, faţă de creşterea de 5,5% estimată de Ministerul de Finanţe român.

Fitch a estimat ieri că România va avea o creştere economică de 3,8% anul acesta şi a tras atenţia asupra dezechilibrelor macroeconomice.

„Modificările din domeniul fiscalităţii şi recenta schimbare a prim-ministrului vor creşte dezechilibrul la nivel macroeconomic”, spune Fitch Rating într-un comentariu.

Fitch vede de asemenea un deficit bugetar mare decât cel anticipat de guvern de 3% din PIB, lucru ce va face finanţele publice ale României mai vulnerabile la şocuri.

Agenţia ia în considerare factori precum scăderea consumului şi politici monetare mai aspre, care vor încetini rata de creştere economică la 3,8% anul acest şi la 3,3% în 2019.

La începutul lui februarie, analiştii Ministerului de Finanţe au devenit mai optimişti în privinţa creşterii economice, ridicând procentul previzionat de la 5,5 la 6,1.

„Politicile monetare prociclice au dat un impuls creşterii economice, dar au intensificat riscul unei economii supraîncălzite. Un impuls puternic fiscal a fost consumul, care a contribuit major la creşterea de 7% din 2017, cea mai mare din Uniunea Europeană”, notează Fitch.

Creşterea economică anuală a accelerat la 8,8% în trimestrul al treilea, de la 6,1 în trimestrul anterior, conform datelor preliminare oferite de Institutul Naţional de Statistică. Previziunea Fitch pentru deficitul bugetar din 2018 şi 2019 este că acesta va depăşi limita Maastricht de 3% din PIB, crescând la 3,4%, respectiv peste 3,6% din PIB.

Cabinetul Dăncilă a prezentat programul de guvernare, care promite în continuare tăieri de taxe şi şi mărirea pensiilor şi salariilor, mai notează Fitch.

Numirea Vioricăi Dăncilă a eliminat posibilitatea alegerilor anticipate, însă nu a eliminat şi tensiunile politice cauzate de modificările care se vor a fi aduse la legile justiţiei.

Pe lângă politicile monetare, Fitch arată că presiunile inflaţiei cresc mai repede decât se aştepta banca centrală, ceea ce va duce la o creştere a dobânzii-cheie cu 50 de puncte de bază. BNR a majorat pe 7 ianuarie dobânda-cheie la 2,25%, după o creştere de 25 de puncte de bază în ianuarie.

 

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.02.2018

 
Cuvinte cheie:
crestere
, agentie
, guvern
, rating
, refuz
, previziuni
, fitch
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide