Bănci și Asigurări

Cel mai mare pariu al momentului pe o decizie de politică monetară: în joc sunt 345 mld. euro

Cel mai mare pariu al momentului pe o decizie de...

Autor: Cristian Hostiuc

27.10.2015, 19:16 1147

Marele bănci europene pariază că Banca Centrală Europeană (BCE) va reduce din nou dobânda, ceea ce înseamnă şi o scădere a dobânzii pentru depozitele atrase de la băncile comerciale.

În acest moment, BCE practică o dobândă de -0,2%, ceea ce înseamnă că băncile comerciale plătesc ele ca să-şi ţină banii în seiful BCE, care este mult mai sigur decât dacă ar credita companiile sau ar investi mai multe instrumente financiare.

Analiştii estimează că BCE va reduce dobânda la -0,3%. Acest lucru va avea un impact mai uşor asupra pieţei datoriilor suverane ale statelor din zona euro, de 345 mld. euro.

Comentariile de săptămâna trecută ale italianului Mario Draghi, preşedintele BCE, potrivit cărora instituţia europeană se gândeşte la alte măsuri de relaxare fiscală, respectiv injectarea de mai mulţi bani în economia stagnantă a Europei, în încercarea de a impulsiona creşterea economică, au dus la o scădere abruptă a euro în raport cu dolarul şi la căderea randamentelor titlurilor guvernamentale, considerate cele mai sigure.

Spre exemplu, celebrele obligaţiuni de stat germane (bund) , considerate de referinţă pe această piaţă au scăzut la un minus de 0,34%, ceea ce înseamnă că la scadenţă un cumpărător actual va primi mai puţini bani decât a primit pentru ele.

Ne aşteptăm la o scădere a dobânzilor BCE cuprinsă între  0,10% şi 0,50% în decembrie, iar acest lucru se include deja în preţurile de tranzacţionare a titlurilor financiare actuale, a comentat Christoph Rieger, de la Commerzbank, pentru Bloomberg. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO