Bănci și Asigurări

Ciclul creditului de consum: varfuri vara, incetiniri la sfarsit de an

Ciclul creditului de consum: varfuri vara, incetiniri la sfarsit de an

Click pentru imaginea marita

16.08.2007, 19:57 14

Creditul de consum a facut un salt in iunie, confirmand astfel scenariul de anii trecuti, care arata ca lunile de vara sunt cele mai bune pentru aceste produse. In schimb, lunile de sfarsit de an aduc in general scaderi ale cererii de credite de consum.
In iunie, creditul a urcat cu peste 5%, soldul total urcand la 38,9 miliarde de lei (12,4 miliarde de euro). In volum absolut, imprumuturile au urcat in iunie cu 1,9 miliarde de lei (606 milioane de euro), arata datele BNR.
Saltul din iunie este cel mai mare din ultimul an, atat in termeni relativi, cat si in volum absolut. Anul trecut, creditul de consum a crescut intens din mai pana in august, cu ritmuri intre 6% si aproape 10% lunar. In termeni absoluti, cea mai mare expansiune a fost inregistrata in mai anul trecut, cand soldul a urcat intr-o singura luna cu 1,92 miliarde de lei (548 de milioane de euro, la cursul de atunci). Cresterea din iunie curent este a doua ca marime din istorie, fiind urmata de cea inregistrata in iunie anul trecut.
Si in 2005 cele mai mari cresteri ale creditului se inregistrasera intre mai si august.
Spre deosebire de lunile de vara, pentru noiembrie si decembrie (considerate luni in care populatia consuma foarte mult) statisticile arata o incetinire a creditului de consum.
La sfarsitul lui 2006 cresterile lunare ale soldului s-au prabusit pana la 1%, iar in ultimele doua luni ale lui 2005 s-au inregistrat chiar si corectii (atunci insa finantarile in valuta au scazut drastic, sub incidenta reglementarilor dure ale BNR).
Creditul de consum nu a mai fost, cel putin in prima jumatate a lui 2007, la fel de dinamic ca anul trecut - ritmul de crestere a incetinit la 28%, de la 49% in primele sase luni ale lui 2006. Aceasta este o veste buna pentru BNR, care s-a aratat ingrijorata de expansiunea rapida a veniturilor populatiei, inclusiv pe baza atragerii de imprumuturi de la banci. Ramane insa de vazut cum va evolua creditarea dupa ce bancile vor implementa normele proprii de creditare, mai putin restrictive.
Vestea rea pentru BNR este ca, spre deosebire de anul trecut, cand cresterea finantarilor era echilibrata pe monede, acum motorul a fost creditul in euro. Soldul creditelor in euro a urcat la echivalentul a 11,23 miliarde de lei (3,58 mld. euro), cu 730 de milioane de lei mai mult decat in luna precedenta. Luand in calcul si celelalte monede straine, soldul finantarilor in valuta a fost de echivalentul a 12,75 miliarde de lei, marcand o crestere cu 8,6%. Creditele in lei au urcat cu 3,5%, pana la 26,15 miliarde de lei. Mai mult, dinamica creditului in valuta este influentata si de aprecierea cursului, in conditiile in care BNR raporteaza toate datele in lei. Exprimata in euro, cresterea ar fi fost mai mare. In iunie, cursul euro/leu a coborat cu peste 4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO