Bănci și Asigurări

Citibank vede leul intarindu-se la 4,12 lei/euro

15.04.2009, 18:08 24

Leul s-ar putea intari spre sfarsitul anului pana la un raport de 4,12 lei pentru un euro, fata de prognoza anterioara de 4,20 lei/euro, afirma analistii bancii americane Citi.

"Admitem ca revenirea leului ca raspuns la negocierea acordului cu FMI si la recenta imbunatatire a sentimentului investitorilor a fost ceva mai puternica decat ne asteptaseram. In aceste conditii, anticipam o intarire usoara pana la circa 4,12 lei/euro pe final de an, in comparatie cu prognoza noastra anterioara de 4,20", afirma analistii Citibank.
Este prima evaluare a unei mari banci straine care anticipeaza intarirea leului.
In schimb, rectificarea bugetara aprobata sambata de guvern prin ordonanta de urgenta ia in calcul o prognoza de curs de 4,30 lei/euro, fata de nivelul de 4 lei/euro pe baza caruia fusese construit bugetul anual aprobat in februarie. Ministrul finantelor Gheorghe Pogea a explicat ca acesta este noul nivel de curs avansat de Comisia Nationala de Prognoza.
El remarca faptul ca dupa anuntul finalizarii discutiilor cu FMI care au dat perspectiva intrarii a 13 mld. euro in rezerva BNR, leul s-a apreciat.
"Suma considerabila care va ajunge la BNR va putea fi folosita pentru mentinerea cursului. Se vede ca leul s-a apreciat deja si are efect la nivelul puterii de cumparare a oamenilor si de reducere a presiunii la rambursarea creditelor", spune Pogea.
Pe de alta parte, analistii Citi considera ca riscurile legate de implementarea programului economic sustinut de FMI va trebui monitorizata cu atentie, mai ales in zona fiscala.
"Angajamentul guvernului de coalitie va fi probabil pus la incercare de deciziile dificile care urmeaza, mai ales pe frontul fiscal. Implementarea lina a acordului nu ar trebui considerata ca garantata." In acest context se asteapta ca si BNR sa ramana prudenta, urmand sa reduca dobanda de politica monetara de-abia din a doua jumatate a anului, pana la 8,5% la sfarsit de decembrie.
La randul lor, analistii BCR considera ca exista in continuare motive de ingrijorare privind o potentiala depreciere abrupta a leului, care se adauga faptul ca inflatia ramane mult deasupra tintei BNR de 3,5% plus sau minus un punct procentual, determinand banca centrala sa mentina o politica monetara prudenta.
Astfel, BCR mentine o prognoza de curs de 4,30 lei/euro pentru luna iunie, pentru ca in septembrie sa vada in varf de 4,40 lei/euro in septembrie, urmat de o revenire la 4,30 lei/euro la sfarsitul anului.
RBS Bank Romania estimeaza ca euro va ramane sub pragul de 4,30 lei pana la inceputul toamnei, insa dupa aceea exista sanse sa creasca, prognoza de curs pentru final de septembrie fiind de 4,40 lei/euro. Pentru iunie, banca vede un curs de 4,24 lei/euro, apreciind ca atentia pietelor se va concentra asupra modului in care banca centrala si guvernul vor indeplini conditiile convenite prin acordul cu FMI.
 
Cat dureaza aprecierea leului
"Cred ca actuala intarire a leului va avea viata scurta, stingandu-se pe masura ce euforia de pe pietele internationale paleste in fata datelor statistice fundamentale care continua sa dezamageasca", spune Catalina Constantinescu, senior economist al RBS Bank Romania.
Trendul de apreciere a leului din ultimele zile s-a intrerupt brusc, BNR calculand un curs de referinta de 4,1736 lei pentru un euro, in urcare cu 3,57 bani fata de nivelul din ziua anterioara.
Cresterea cursului a continuat in a doua parte a sedintei de tranzactionare. Banca Centrala Europeana, care strange datele de pe piata mai tarziu decat BNR, a calculat un curs de referinta de 4,1935 lei/euro, in urcare cu 3,90 bani fata de marti. Astfel, leul s-a mentinut pe depreciere, desi celelalte monede importante din regiune au trecut pe apreciere inainte de mijlocul zilei.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO