Bănci și Asigurări

Companiile straine de asigurare impun ritmul pe piata

15.08.2001, 00:00 25



Primele zece companii de asigurari si-au pastrat in mare masura locurile pe primele sase luni ale acestui an, cele mai semnificative mutatii fiind schimbarea locurilor intre Omniasig si Allianz-?iriac, si intre Grup AS si Unita. Totusi, lipsa datelor de la Astra, inca singura companie de stat, ar putea fi generatoare de surprize.

Allianz-?iriac a prins vant la pupa dupa ce a devenit bratul din Romania al celui mai puternic asigurator din Germania. Cu incasari de 22,4 milioane de dolari (616 miliarde de lei, la un curs mediu de 21.500 lei), compania a luat cu putin fata Omniasig, ale carei incasari din prime brute au fost de doar 591 de miliarde de lei in aceeasi perioada.

Asirom, care inca ramane liderul pietei, a avut incasari de 1.480 de miliarde lei pe primele sase luni ale acestui an, mai mult decat dublu fata de primul sau urmaritor, Allianz. Liderul pietei asigurarilor a avut insa o crestere de doar 27% pe primele sase luni ale acestui an fata de aceeasi perioada a anului trecut, adica o scadere in termeni reali de 10% (inflatia in aceeasi perioada fiind de 37%).

Nici Ardaf nu a avut o crestere peste inflatie, incasarile totale ale companiei fiind de 93 de miliarde de lei, mai mult in valoare nominala cu 29% fata de semestrul I din 2000. Grup AS pierde locul sapte in favoarea Unita, care a avut o crestere a primelor de 44%, iar Asiban si Generali raman pe pozitii.

Practic, se vede limpede ca societatile cu actionari majoritar straini, adica Allianz-?iriac, Omniasig, Unita (care este controlata, din toamna anului trecut, de grupul austriac Wienner Staedtishe) au avut un ritm de crestere peste media companiile romanesti private.

"Cred ca in lipsa unor masuri reale de impulsionare a pietei asigurarilor, aceasta ramane la limita supravietuirii. Piata inca nu este sustinuta deloc de masuri administrative", afirma Rares Padurariu, presedintele companiei Grup AS, care a avut in ultimii ani cel mai rapid traseu spre top 10 in ultimii trei ani.

Piata asigurarilor a fost cam de 310 milioane de dolari anul trecut, din care 50 de milioane de dolari au provenit din incasari din sectorul asigurarilor de viata.

Fata de 1994 piata totala este practic de trei ori mai mare, dar cheltuielile pe cap de locuitor cu asigurarile sunt inca de 4-5 ori mai mici in Romania decat in tarile din Europa Centrala si de Est si de circa zece ori mai mici decat in Europa de Vest.

Aproape o treime din piata o reprezinta inca vanzarile de polite de raspundere civila auto, iar daca se socotesc si cele de auto CASCO, piata reala a asigurarilor ramane foarte mica.

Totusi, o solutie pentru cresterea incasarilor ar fi, dupa opinia lui Padurariu, chiar obligativitatea mai multor categorii de asigurari.

"Asigurarile de raspundere pentru meseriile liberale - medici, experti contabili, notari - ar trebui sa fie obligatorii, pentru protectia clientului. De asemenea, si raspunderea angajatorului fata de salariatii sai ar trebui sa intre in categoria asigurarilor obligatorii.

In Occident suma minima pentru care trebuie sa raspunda un angajator este de 13.000 de euro", sustine Padurariu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO