Bănci și Asigurări

Companiile sunt creditor net faţă de bănci, având depozite mai mari decât creditele. Cum se explică această anomalie?

Companiile sunt creditor net faţă de bănci, având...

Autor: Claudia Medrega

25.08.2022, 00:07 1984

Sistemul bancar românesc este în continuare debitor net faţă de companii, adică firmele „creditează“ practic băncile, depozitele companiilor la bănci fiind mai mari decât soldul creditelor corporate, când normal ar fi să fie invers.

Soldul depozitelor companiilor în lei şi valută s-a apropiat în iulie de 200 mld. lei, în timp ce stocul creditelor corporate în lei şi valută era de 186,5 mld. lei. Cum se explică această anomalie?

„Este într-adevăr anormal ca soldul depozitelor societăţilor comerciale să fie mai mare decât soldul creditelor şi această situaţie se datorează unei combinaţii de factori“, spune analistul economic Aurelian Dochia,

Pe primul loc ar fi faptul că statul a avut de-a lungul anilor deficite bugetare tot mai mari şi a apelat pentru finanţarea acestora la împrumuturi de la băncile din România, reducând astfel disponibilitatea de finanţare a sectorului privat. În acelaşi timp însă, cererea de finanţare din partea firmelor se menţine redusă: dacă întreprinderile preferă să-şi ţină banii în plasamente bancare înseamnă că nu găsesc oportunităţi de investiţii mai bune în economie.

Totodată, contează şi faptul că un mare număr de firme din România nu sunt bancabile, nu îndeplinesc condiţiile stabilite prin reglementări pentru acordarea de credite, explică Dochia. În plus, şi fondurile UE concurează cu creditarea bancară pentru finanţarea economiei.

Pprogramele guvernamentale de stimulare a creditării, cum a fost IMM Invest, nu pot să compenseze decât în mică măsură şi în mod ineficient acest dezechilibru structural din economie.

Şi cumulat, volumul împrumuturilor sectorului privat este în continuare mai scăzut comparativ cu soldul sumelor economisite de populaţie şi companii la bănci, iar raportul credite totale/depozite totale a ajuns după primul semestru din acest an la aproape 73%, conform datelor BNR.

Nivelul scăzut al acestui raport indică faptul că există în continuare spaţiu pentru intensificarea creditării, iar instituţiile de credit au şi capitalul, şi lichiditatea necesare pentru finanţarea economiei, după cum au recunoscut şi bancherii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO