Bănci și Asigurări

Cosma, Banca Romaneasca: Cererea de credite isi revine, vedem interes pe corporate

Cosma, Banca Romaneasca: Cererea de credite isi revine, vedem interes pe corporate
21.03.2010, 23:12 296

Cererea de finantari isi revine timid in zona corporate, dar sipe ipotecare, spune Crina Cosma, directorul general al BanciiRomanesti, filiala locala a grupului financiar elen National Bankof Greece (NBG).

"Pe creditare am bugetat cresteri anul acesta, dar moderate,pentru ca si capacitatea de absorbtie este redusa", spune CrinaCosma. Creditele acordate in Romania au scazut cu 5% anul trecut,pana la 2 miliarde de euro, potrivit rezultatelor publicate de NBGla Atena.

Scaderea a fost mai mare pe retail, unde soldul a coborat cu 7%,pana la 957 mil. euro, in conditiile in care banca s-a concentrataproape exclusiv pe finantari ipotecare, fiind unul dintreparticipantii activi la programul "Prima casa". Pe corporate soldula inregistrat variatii marginale, coborand la 1,1 mld. euro.

NBG este unul dintre cele noua grupuri internationale care ausemnat in primavara trecuta un angajament in fata Fondului MonetarInternational si a Uniunii Europene privind mentinerea expunerii peRomania. Banca Romaneasca nu a intrat in topul primilor zecejucatori dupa active, ramanand pe locurile 11-12, desi NBG esteunul dintre cele mai puternice grupuri elene, in conditiile in carea avut in anii trecuti o politica mai putin agresiva fata de altijucatori.

"Avem fonduri suficiente pentru creditare. Baza locala dedepozite este solida, iar asigurarea de finantari pentru Romania nueste o problema pentru grupul NBG, avand in vedere ca arelichiditati excedentare", spune Cosma. Depozitele atrase au urcatcu 39% anul trecut, pana la un miliard de euro.

Banca Romaneasca a obtinut anul trecut un profit net de 20 demilioane de euro, in scadere cu 38% fata de castigul din 2008, pefondul cheltuielilor mari cu provizioanele. NBG a raportatprovizioane pentru pierderi de 43 de milioane de euro in Romania,cu 68% peste nivelul din anul precedent. Creditele neperformante(cu intarzieri la plata ratelor mai vechi de 90 de zile) au ajunssa reprezinte 3,5% din portofoliul total, fata de 1,2% in decembrie2008.

Banca Romaneasca a raportat si catre BNR un profit net, calculatconform contabilitatii locale, numarandu-se astfel printre cele 22de banci care au incheiat anul trecut pe plus, dintr-un total de42.

Unitati specializate pentru clientiicorporate

Banca Romaneasca va definitiva anul acesta un proiect initiat in2009, de separare a serviciilor pentru corporatii in centrespecializate, in timp ce majoritatea unitatilor vor ramane saserveasca clientela de retail.

"Amestecul intre retail si corporate nu functioneaza. Mergem pespecializare si vom crea structuri corporate acolo unde suntclientii" , spune Cosma. Banca a creat anul trecut un centruspecializat pentru clientela corporate, iar anul acesta vor fideschise inca sapte.

De altfel, cererea de finantari din zona corporate a revenit lainceputul acestui an.

"Au revenit o mare parte din investitori si chiar au bani sisunt interesati de proiecte. In mai putin de trei luni am alergatmai mult decat in tot anul 2009", spune Cosmin Calin, directorexecutiv Corporate Banking la Banca Romaneasca. El spune cainclusiv absorbtia fondurilor europene incepe sa fie mai dinamicape anumite domenii, iar aceste proiecte sunt foarte interesantepentru banci.

Numarul de unitati a ramas relativ constant, la circa 150, iaroficialii bancii spun ca anul acesta sunt posibile doar inchideripunctuale, acolo unde exista agentii care nu au perspective de atrece pe profit. In trimestrul al patrulea Banca Romaneasca vaincepe un proiect de reamenanjare a unitatilor, urmand ca in primaparte a anului viitor sa se faca si trecerea la brandul NBG, unproiect amanat de mai multe ori in ultimii ani. In 2009 subsidiaralocala de leasing a grupului, aflata in topul celor mai mari zecejucatori de pe piata, a renuntat la numele Eurial, preluand brandulNBG Leasing. Pentru anul acesta grecii mai au in plan sa lanseze sio companie de factoring, care va opera sub brandul grupului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO