Bănci și Asigurări

Creditele de retail din Romania le dau batai de cap austriecilor de la Erste

Creditele de retail din Romania le dau batai de cap austriecilor de la Erste
28.02.2010, 23:15 49

Creditele de retail din Romania le-au dat celemai mari batai de cap austriecilor de la Erste, inregistrand in2009 unul dintre cele mai rapide ritmuri de deteriorare.

Doar in trimestrul al patrulea provizioaneleconstituite in Romania pentru creditele acordate persoanelor fizicesi intreprinderilor mici si mijlocii au totalizat 200 de milioanede euro, cel mai ridicat nivel inregistrat intre subsidiarelegrupului din regiunea Europei Centrale si de Est.

Erste mai are operatiuni in Cehia, care ramanecea mai mare piata externa a grupului, Slovacia, Ungaria, Croatia,Serbia si Ucraina.

In raportul sau, Erste noteaza ca 1,2% dinvolumul creditelor de retail a fost restructurat, aceasta fiind adoua cea mai ridicata pondere inregistrata in cadrul subsidiarelorgrupului dupa Ucraina, cu 18% din credite. Pe locul al treilea afost Ungaria, cu 1% din total.

Erste a raportat active neperformante in Romaniade 1,61 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut, din care 1,49miliarde de euro reprezentau expuneri fata de clienti individualisi firme de mici dimensiuni.

BCR a facut anul trecut provizioane de 2,28miliarde de lei (540 de milioane de euro), in conditiile in careponderea creditelor neperformante a urcat de la 4,6% la sfarsitulanului 2008 la 13,1% in decembrie anul trecut. Desi a provizionatputernic, BCR mai acopera doar 55% din volumul creditelorneperformante prin provizioane, in conditiile in care la sfarsitulanului 2008 gradul de acoperire era de peste 100%. ReprezentantiiBCR noteaza totusi ca "rata de acoperire a NPL (crediteneperformante, n. red.) a fost mentinuta la un nivel confortabil de122% (garantii si provizioane)."

Desi portofoliul de credite a inregistrat ovariatie marginala, soldul fiind la sfarsitul anului trecut de 12miliarde de euro, BCR a reusit sa isi majoreze puternic veniturileoperationale, in special pe seama marjei de dobanda.

Pe intregul an 2009 venitul net din dobanzi aurcat la aproape 905 milioane de euro, fata de 717 mil. euro inanul precedent, in timp ce veniturile din operatiuni financiare auurcat cu 65%, pana la 100 mil. euro, potrivit datelor prezentate deErste. In schimb, veniturile din comisioane au scazut cu 23%, panala 167 de milioane de euro, in conditiile in care activitatea decreditare a incetinit semnificativ. Austriecii au folosit pentrutransformarea rezultatelor din lei in euro cursul de la sfarsitulanului 2009, pentru a elimina influenta deprecierii cursului. Inmod uzual pentru transformarea veniturilor se utilizeaza cursulmediu al perioadei in care sunt realizate.

In paralel cu cresterea veniturilor, BCR a luatmasuri si pentru diminuarea cheltuielilor. Astfel, numarul deangajati a scazut cu 9,7%, pana la 9.012 persoane. Austrieciinoteaza o scadere cu 2% a cheltuielilor generale administrative, la403 mil. euro.

In raportul publicat la Bucuresti, BCR noteaza ocrestere cu 18%, in lei, a venitului operational, pana la 4,9miliarde de lei (1,1 miliarde de euro). Cheltuielile operationaleau scazut cu 2% in lei, la 1,7 miliarde de lei (404 milioane deeuro).

La nivelul individual al bancii BCR, volumul activelor a coboratde la 16 miliarde de euro la 15,2 miliarde de euro, in timp ceexprimat in lei volumul a fost relativ constant, la 64,5 miliardede lei. Soldul creditelor a urcat usor, de la 11 la 11,2 mld. euro.Reprezentantii bancii noteaza o crestere cu 15% a portofoliului decredite pe sectorul corporate, in timp ce pe retail soldul a scazutcu 6,9% "ca urmare a declinului cererii eligibile si a unuimanagement al riscului mai ferm".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO