Bănci și Asigurări

Creditele in lei sunt mai scumpe chiar si cand inflatia scade

21.05.2004, 00:00 12

Luati credite in dolari, ca dobanzile la lei au urcat in continuare, nici vorba sa scada. Asa suna mesajul bancilor comerciale catre clienti, in timp ce BNR cauta motivatii macroeconomice pentru a da semnalul oficial de scadere.
In luna martie, dobanda medie pe piata bancara la creditele in lei pentru persoane fizice a urcat cu mai bine de o jumatate de punct, pana la 30,6%, fara o justificare directa, in conditiile in care banca centrala a mentinut constanta dobanda de interventie, precum si nivelul rezervelor minime obligatorii.
In acelasi timp, dobanda la creditele in dolari a inghetat la 9,2% pe an pentru clientii persoane fizice, respectiv 4,7% pentru clientii persoane juridice.
Si toate acestea in contextul mentinerii tendintei de scadere a inflatiei, ceea ce a ridicat si mai mult marja reala a dobanzilor la creditele in moneda nationala. Iar creditul in dolari, care oricum nu mai avea nevoie de recomandare pe termen scurt si mediu, primeste un nou stimul.
O dobanda medie in lei de 30,6% pe an reprezinta cel mai ridicat nivel atins in decurs de un an, in plina dezbatere privind nevoia limitarii riscului indus in economie de expansiunea creditului in valuta. Fata de iunie 2003, dobanda pentru persoane fizice a urcat pana in martie 2004 cu nu mai putin de cinci puncte procentuale, in conditiile in care dobanda de interventie a BNR a fost majorata cu trei puncte in acelasi interval.
In schimb, dobanda la creditele in dolari a ramas practic constanta in decurs de zece luni, cu un varf in lunile de iarna.
Fara indoiala, bancile prefera sa incurajeze creditarea in valuta, cel putin atat timp cat le este dificil sa mobilizeze surse in moneda nationala pe termen mediu si lung. Insa dificultatea poate fi pusa tocmai pe seama nivelului ridicat al dobanzilor la lei si al lipsei unei referinte credibile de pret.
Chiar in ultima vreme au fost lansate pe piata mai multe variante in valuta ale unor produse de finantare in lei, bancile invocand "solicitarile venite din partea clientilor". Care nu prea mai stau pe ganduri cand vine vorba de alegerea monedei de credit, in conditiile in care banca centrala se codeste sa dea semnalul reducerii dobanzilor la lei. Si aceasta pentru ca, desi ar putea gasi o motivatie suficient de solida in cifrele de inflatie neasteptat de bune pe primele patru luni ale anului, mentinerea tendintei de deteriorare a deficitului extern face ca BNR sa se teama de un stimul suplimentar dat cererii agregate prin incurajarea creditului in lei. Mai ales ca deficitul de cont curent creste constant si fara o asememea masura.
Aparent, actualul nivel ridicat al dobanzilor la creditele in lei nu deranjeaza pe nimeni in piata. Clientii aleg creditul in valuta, bancile li-l ofera la preturi convenabile, creste creditarea, creste consumul si ca urmare creste si economia in ritmuri spectaculoase, iar inflatia continua sa scada, inregistrand supraperformante de pana la 1,7 puncte procentuale fata de graficul bancii centrale.
Dobanzile medii la depozitele in lei constituite de persoane fizice au inregistrat o revenire puternica in luna martie, urcand pana la un nivel de 14,3%, nemaitins in ultimul an.
De asemenea, detinerile firmelor in moneda nationala au fost incurajate cu o dobanda majorata de la 13,7% la 14,1% - un alt record al ultimului an.
Si depozitele in euro au primit o bonificatie de 0,1% in martie, atat pentru persoanele fizice cat si pentru cele juridice, dupa o usoara scadere in februarie. Media este ridicata pana la 2,5% pe an, respectiv 1,9%, de bancile cu capital majoritar romanesc, care isi epuizeaza mai usor sursele de refinantare a creditelor in valuta, spre deosebire de filialele de banci straine, care beneficiaza de sustinerea grupurilor-mama.
razvan.voican@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO