Bănci și Asigurări

Creditul de retail nu va reveni curand, populatia e prea saraca

16.02.2010, 23:01 31

Saracia populatiei si un grad relativ ridicat de indatorare nupermit reluarea rapida a creditarii pe sectorul persoanelor fizice,speranta bancherilor indreptandu-se anul acesta catre imprumuturilepentru companii.

"Explozia creditarii incepand cu 2005 a dus populatia aproape lalimita superioara de indatorare in numai trei ani. In oriceeconomie sanatoasa populatia este creditor net al sistemuluibancar, dar in Romania, populatia fiind saraca, bancile nu au cumsa produca bani din resurse interne pentru creditare", a declaratValentin Lazea, economistul-sef al BNR, in cadrul unui seminarorganizat de Finmedia.

El a explicat ca in Romania averea financiara a populatiei estede doua-trei ori mai mica comparativ cu tarile din regiune cu unProdus Intern Brut (PIB) similar. Activele financiare nete alepopulatiei erau la sfarsitul anului trecut de 33,3 mld. euro, intimp ce pasivele financiare nete depaseau 27 mld. euro, potrivitunui studiu al UniCredit.

Petre Bunescu, directorul general adjunct al BRD, spune ca inconditiile actuale creditul de retail are un potential de cresterelimitat, activitatea bancilor urmand sa se concentreze pefinantarea companiilor si a proiectelor care beneficiaza de fondurieuropene.

Totusi, bancherii spun ca exista probleme si cu portofoliile decredite acordate companiilor, situatia cea mai sensibila fiind pesegmentul IMM-urilor. Activitatea de creditare s-a concentrat, in2009, in cea mai mare parte pe restructurari. Bancile au preferatsa gaseasca solutii individuale de restructurare a creditelorcompaniilor si au respins o propunere privind un moratoriu de unan, perioada in care firmele cu probleme sa plateasca doar dobandasi comisioanele aferente imprumuturilor contractate.

Oamenii de afaceri spun insa ca adoptarea moratoriului ar fiavut un impact pozitiv in economie. "Acum vedem un dezechilibru innegocierea dintre banci si IMM-uri, pentru ca sarcina probei revinefirmelor, care trebuie sa demonstreze ca nu au intentii incorecte.In cazul moratoriului sarcina probei ar fi trecut la banci",apreciaza Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor deAfaceri din Romania. Totodata, el spune ca se simte o dezghetate acreditarii companiilor, dar critica stilul de business al bancilorlocale. "Vedem in mod cert o reluare a creditarii companiilor. Nupot insa sa nu remarc ca bancile din Romania lucreaza dupa un modelideal: cand fac profit este doar al lor, dar cand au pierderi leimpart cu clientii."

Si Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen, crede capotentialul de creditare pe termen scurt a populatiei este foartescazut, avand in vedere veniturile in scadere si nivelul ridicat alserviciului datoriei. Valoarea ratelor lunare platite de romanii cucredite bancilor ajunge la 40% din veniturile lor, peste media lanivelul UE, a mai aratat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO