Bănci și Asigurări

Crestere record a deficitului extern in iunie: 1,87 miliarde de euro

Crestere record a deficitului extern in iunie: 1,87 miliarde de euro

Click pentru imaginea marita

15.08.2007, 20:32 12

In acelasi timp, soldul investitiilor straine directe a urcat cu 827 milioane de euro, ajungand la 2,96 mld. euro. Iunie a devenit astfel cea mai buna luna din acest an ca volum al intrarilor de investitii, o performanta apropiata fiind inregistrata in octombrie 2006, cu un varf de 868 mil. euro fara a include banii din privatizarea BCR.
Ca urmare, gradul de acoperire a deficitului prin investitii straine directe s-a ameliorat usor de la 36% in luna mai la 38% in iunie.
Totusi, suma investitiilor pe primul semestru din 2007 este cu 8,7% sub cea din perioada corespunzatoare a anului trecut. Din cele 2,96 mld. euro intrate, 52% reprezinta, conform datelor BNR, participatii la capital si profit reinvestit de companiile locale, iar restul, credite acordate de companii multinationale filialelor locale.
"Deficitul de cont curent s-a adancit numai in luna iunie cu 1,8 miliarde de euro, ceea ce reprezinta un record", remarca Ionut Dumitru, seful departamentului de analiza al Raiffeisen Bank. In aceste conditii, ponderea deficitului in PIB (calculata pe ultimele 12 luni) a urcat la circa 13%, fata de 11,6% la sfarsitul primului trimestru, arata calculele Raiffeisen Bank. Dumitru noteaza ca in mod traditional iunie nu este o luna cu deficite mari, varfurile inregistrandu-se in mod obisnuit in noiembrie si decembrie.
Deficitul extern resimte in continuare presiunea dezechilibrarii balantei comerciale, care a acumulat dupa sase luni din acest an un deficit de 7,8 miliarde de euro, mai mare cu 77,1% fata de semestrul I 2006.
Deteriorarea contului curent a fost insa accentuata de cresterea considerabila a soldurilor negative inregistrate pe alte capitole: transport, turism, dar mai ales venituri, precum si de incetinirea intrarilor de bani de la romanii care muncesc in strainatate.
Comparativ cu primul semestru din 2006, cand consemnau un plus de 9 mil. euro, serviciile de turism au inregistrat anul acesta un minus de 88 mil. euro. La transporturi, deficitul s-a adancit cu peste 100 mil. euro, pana la 238 mil. euro, insa cea mai vizibila deteriorare apare la capitolul de venituri, cu un sold negativ de 2,4 mld. euro, mai mare cu 852 mil. euro.
Analistul Raiffeisen considera demna de remarcat adancirea deficitului pe segmentul veniturilor, in conditiile in care repatrierile de dividende si profituri au crescut.
"Aceste iesiri vor fi tot mai mari. Este o evolutie normala, dupa anii cu investitii straine foarte mari", spune Dumitru.
Transferurile curente, principalul capitol al contului curent care mai atenueaza deficitul, au contribuit in primul semestru cu un sold pozitiv de 2,24 miliarde de euro, in crestere insa cu numai 220 mil. euro fata de semestrul I 2006. O asemenea majorare nu avea cum sa compenseze adancirea deficitului pe venituri, de exemplu. In spatele cresterii modeste a contributiei pozitive a transferurilor sta cresterea spectaculuoasa a sumelor de bani trimise din Romania in strainatate. Desi in tara au intrat 3,3 mld. euro, cu circa un miliard mai mult decat anul trecut, si iesirile au sarit la peste un miliard de euro, fata de doar 350 mil. euro in semestrul I 2006.
In acest context, la jumatatea anului, deficitul contului curent reprezinta aproape 80% din deficitul inregistrat pe intreg anul 2006, cand soldul negativ s-a ridicat la 9,97 miliarde euro. Cresterea accelerata a soldului negativ alimenteaza prognoze pesimiste privind ponderea deficitului extern in PIB pe 2007. ABN Amro Romania, de exemplu, intrevede o rata de 13,6% din PIB, fata de 10,3% in 2006, in timp ce ING merge pana la 13,8%.
Asteptarile pesimiste sunt alimentate de incetinirea exporturilor in mai si iunie, probabil afectate de intarirea spectaculoasa a leului. Ritmurile de crestere au scazut la 6-9%, mult sub nivelurile medii de 20% inregistrate in anii precedenti, in timp ce impoturile continua sa accelereze, stimulate de aceeasi apreciere a monedei nationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO