Bănci și Asigurări

Cum stă România faţă de alte ţări din UE în topul NPL-urilor. Calitatea portofoliilor de credite s-a îmbunătăţit, dar există spaţiu de ameliorare

Cum stă România faţă de alte ţări din UE în topul NPL-urilor. Calitatea portofoliilor de credite s-a îmbunătăţit, dar există spaţiu de ameliorare

Autor: Claudia Medrega

25.04.2016, 00:05 545

Pentru multe pieţe bancare europene calitatea portofoliilor de credite continuă să fie o vulnerabilitate, afectând profitabilitatea şi capacitatea de acordare de împrumuturi noi, susţine BNR. 

 
Calitatea portofoliilor de credite ale băncilor s-a îmbu­nătăţit în ultimul an, însă mai există spaţiu de ameliorare, România având în continuare unul dintre cele mai ridicate niveluri ale ratei creditelor neperformante (NPL - nonperforming loan), după ţări ca Grecia, Irlanda, Portugalia sau Italia, reiese din statisticile BNR.
 
În criză unu din cinci credite din registrele băncilor eşuase în categoria neperformantelor, devenind o problemă-cheie a sistemului bancar românesc. Şi întreaga comunitate bancară a căzut de acord că sistemul nu poate reporni creditarea atât timp cât nu scapă de povara creditelor pe care realmente nu le mai putea recupera.
 
Totuşi, bancherii din România au scăpat în ultimii doi ani de o parte importantă din povara creditelor proaste, devenind vizibile efectele „marii curăţenii“ din sistemul bancar, văzută ca o precondiţie esenţială pentru un nou început. Iar curăţirea bilanţurilor băncilor ar putea să continue şi în acest an.
 
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO