Bănci și Asigurări

Cum trebuie să arate o bancă locală pentru a găsi uşi deschise la instituţiile internaţionale?

Cum trebuie să arate o bancă locală pentru a găsi...

Autor: Ciprian Botea

06.06.2013, 09:00 1095

Băncile locale au în derulare mai multe linii de finanţare contractate de la instituţiile financiare - precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiţii (BEI) sau International Finance Corporation (IFC), di­vizia de in­vestiţii pri­va­te a Băncii Mon­dia­le -, dar sume­le împru­mutate de fie­care ban­că nu depăşesc câteva zeci de milioane de euro.

Finanţarea de la in­stituţiile inter­na­ţio­nale, chiar dacă vine cu restricţii pri­vind tipul de credite pentru care pot fi alocaţi banii, devine din ce în ce mai im­portantă pentru băn­cile locale, con­trolate în proporţie de 90% de bănci din străi­nătate, în contextul în care acestea obţin tot mai greu fonduri de la acţionari, iar resur­sele care pot fi atra­se local sunt limitate.

Banii de la insti­tu­ţiile internaţionale au reprezentat în tre­cut o sursă impor­tan­tă de finanţare în va­lută în special pentru băncile cu capital ro­mânesc, care nu aveau în spate un acţionar pu­ternic din străinătate pentru a le susţine cu fonduri în euro. Dar pe măsură ce finanţarea ieftină de la băncile-mamă a dispărut, şi subsidiarele de bănci străine se uită mai atent la banii instituţiilor internaţionale.

Liniile de finanţare de la instituţiile internaţionale sunt utilizate în principal pentru acordare de credite întreprin­de­rilor mici şi mijlocii (IMM), dar în con­tex­tul în care acesta este seg­men­tul de clientelă cel mai puternic lovit de cri­za din ultimii cinci ani bancherii ră­mân prudenţi cu împrumuturile acor­date în acest segment.

Cum trebuie să arate o bancă pen­tru a găsi uşi deschise la instituţiile fi­nan­ciare internaţionale? Aceasta este una dintre temele care vor fi discutate la ediţia de anul acesta a ZF Bankers Summit. Unul dintre invitaţii ediţiei de anul acesta este Mihai Tănăsescu, vice­preşedinte al BEI, care va răspunde inclu­siv la această întrebare.

BEI a accelerat de anul trecut acordarea de linii de credit băn­cilor din România: BCR, Raiffeisen, In­tesa Sanpaolo, BRD, UniCredit au ob­ţi­nut deja aprobarea contractelor, în timp ce ING şi CEC încă aşteaptă. Ban­ca de stat CEC Bank urmează să obţină o linie de credit de aproximativ 45 mil. euro de la BEI, ca sursă de finanţare pentru proiecte de dimensiuni mici şi medii derulate de IMM-uri şi entităţi din sectorul public.

Şi ING Bank se află în negocieri avan­sate cu BEI în vederea contractării unei linii de credit pentru finan­ţarea clienţilor din cate­goria IMM, com­pa­nii medii, entităţi din sec­torul public şi alţi bene­ficiari privaţi ac­cep­taţi de criteriile in­sti­tuţiei financiare internaţionale. BEI ar urma să contri­buie cu circa 40 mil. euro la această linie de credit.

Aceasta va fi una dintre temele discutate la ediţia din acest an a ZF Bankers Summit, care va avea loc în perioada 12-13 iunie la Bucureşti şi va reuni lideri marcanţi ai industriei bancare.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 06.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO