Bănci și Asigurări

Cursul dolarului inghite inca 70 de lei

25.08.2000, 00:00 13



Dolarul a inceput sedinta de ieri pe piata interbancara direct in crestere, iar pe parcursul zilei cursul a mai urcat putin. Cresterea cursului a fost ceva mai ridicata fata de sedintele anterioare din aceasta saptamana, si datorita faptului ca tranzactiile de ieri se vor deconta abia luni.

La deschiderea sedintei, operatorii pietei afisau cursuri in jur de 22.715 lei/dolar la cumparare si de 22.730 la vanzare. La inchiderea sedintei cotatiile au urcat pana la 22.725/22.735 lei/dolar.

Cursul de referinta comunicat de Banca Nationala, valabil pentru astazi a fost de 22.738 lei/dolar, cu aproape 70 de lei mai mult fata de sedinta anterioara.

"Aceasta devalorizare a leului este mica, si nu acopera intreaga perioada care mai este pana luni, cand va avea loc decontarea tranzactiilor de astazi (ieri - n.r.)" a comentat dealerul unei banci.

Cresterea survine in conditiile excesului de lichiditati care continua sa fie in sistemul bancar, si care au determinat in ultima perioada scaderea dobanzilor, astfel ca acestea au ajuns sa nu mai acopere inflatia.

"Ar trebui o 'sterilizare' a lichiditatilor din piata, pentru a nu ajunge intr-o situatie asemanatoare cu cea de acum 2 - 3 ani, cand toata lumea si-a schimbat leii in dolari. Acum nu mai merita leii" a adaugat acelasi dealer.

Piata monetara a avut acelasi aspect cu cel al sedintelor anterioare, respectiv s-a deschis la dobanzi ceva mai mari, pentru ca la sfarsitul zilei acestea sa scada.

In deschiderea de ieri, pentru scadenta de o zi, cotatiile interbancare se situau la 33/36%. Majoritatea tranzactiilor pentru acest termen s-au realizat in intervalul 28 - 32%. La sfarsitul zile cotatiile se situau la 20/28%.

Pentru termenul de o saptamana, deschiderea sedintei s-a realizat la 35/40%, in timp ce la inchidere nivelul dobanzilor la depozitele atrase se situa in jur de 34%, iar pentru cele plasate la 37 - 38%.

Scaderea generala a dobanzilor nu a adus insa, valoare creditelor acordate clientilor de bancile comerciale. "Teoretic avem mai multe cereri de credite cu scaderea dobanzilor. Insa dupa aplicarea criteriilor de selectie multi dintre clienti nu se califica, astfel ca practic creditarea nu a crescut" a adaugat acelasi dealer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO