Bănci și Asigurări

De la lider la codaş: România a avut cel mai mare ritm de creştere a creditării din regiune în perioada 2004-2008, însă după criză creditarea a intrat pe minus

De la lider la codaş: România a avut cel mai mare ritm...

Autor: Anelis Baciu

21.07.2016, 00:04 113
Creditele pentru populaţie şi companii acor­da­te de băncile locale au crescut cu 47% în pe­rioada 2004-2008, când economia înflorea, plasând sec­torul bancar românesc pe primul loc în regiune după ritmul de creştere anual, cu mult peste ţări precum Polonia, sau Ungaria, arată datele agregate de Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

Astfel, în timp ce PIB-ul creştea în medie cu 23%, „injecţiile“ de credite ale băncilor în econo­mie creşteau cu un ritm de aproape două ori mai mare. Doar Bulgaria se apropia de ritmul de creş­tere a creditării locale cu un avans de 37%, în timp ce în Polonia finanţarea economiei creştea cu 25%, iar în Ungaria cu 16%.

„Creşterea creditării din perioada 2004-2008 a fost mult prea mare. Nu ar fi normal şi de dorit să mai atingem astfel de creşteri, întrucât un avans mult prea mare al creditării duce la supraîncălzirea eco­nomiei, la creşterea inflaţiei, la creşterea cererii mult peste ofertă etc. La o creştere a economiei de 2-3%, o rată ideală de creştere a creditului ar fi undeva la 7%“, a explicat analistul financiar Dragoş Cabat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO