Bănci și Asigurări

Dealerii se uita astazi la inflatie ca sa decida daca pot sa duca euro sub 3,6 lei

Dealerii se uita astazi la inflatie ca sa decida daca pot sa duca euro sub 3,6 lei

De la inceputul lunii, leul a castigat peste 3% in fata euro, pe fondul unui sentiment regional pozitiv. In acest interval cotatiile au coborat pe piata interbancara de la 3,73 la 3,61 lei/euro. Forintul maghiar si zlotul polonez au castigat in acest timp cate 2% in fata euro.

14.04.2008, 19:39 13

Piata asteapta anuntarea unei noi cresteri a inflatiei anualizate, pana la 8,5% in martie, insa o accelerare peste acest nivel ar deteriora din nou apetitul strainilor pentru plasamentele pe leu.
"Astazi este posibil ca leul sa se deprecieze daca rata inflatiei din luna martie va fi peste asteptarile pietei, de 8,5%. Cu toate acestea, tendinta evolutiei leului va fi cel mai probabil dictata de concluziile intalnirii dintre ministrii de finante si bancherii centrali ai tarilor G7", spune Nicolaie Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank. Potrivit estimarilor BNR, inflatia anuala ar putea sa urce la 8,3% in martie, urmand sa ramana la niveluri apropiate pe parcursul trimestrului doi.
In sedinta de tranzactionare de vinerea trecuta, cotatiile au coborat pe piata de la Bucuresti pana la 3,6075 lei pentru un euro, pe fondul unor vanzari importante de valuta din partea jucatorilor straini. Practic, euro nu a mai fost cotat atat de jos din prima saptamana a anului. Spre inchiderea pietei tendinta s-a inversat, investitorii reactionand pe plan global dupa ce gigantul american General Electric a anuntat rezultate financiare sub asteptari si a diminuat de asemenea estimarile privind profitul net pentru anul acesta. Astfel, euro era tranzactionat la inchiderea pietei la 3,6350 lei, aproape de nivelul la care incepuse ziua.
Leul s-a apreciat aproape incontinuu de la inceputul lunii, cursul coborand in acest timp cu 3,2%, de la 3,73 la 3,61 lei pentru un euro. Intarirea monedei locale a avut loc pe fondul unei reveniri a investitorilor straini pe pietele emergente din regiune, odata cu atenuarea aversiunii fata de activele riscante. Forintul maghiar a castigat in aceasta perioada peste 2% in fata euro, cotatiile coborand la 252,7 forinti/euro. O evolutia similara a avut si zlotul polonez, cotatiile coborand cu 2%, pana la 3,433 zloti/euo.
Leul a reusit sa profite de aceasta miscare, in conditiile in care economia a dat semne privind mentinerea unui ritm consistent de crestere in primul trimestru, iar ultimele luni au adus vesti bune privind deficitele comercial si de cont curent, care au incetinit vizibil. Aprecierea lelui din aprilie a fost sustinuta si de nivelul ridicat al dobanzilor de pe piata monetara. Pe fondul unei scaderi a lichiditatii pietei, dobanzile pentru scadentele scurte s-au pozitionat la niveluri de 10% pe an, peste nivelul ratei de politica monetara a BNR, de 9,5% pe an.
Odata cu scaderea aversiunii fata de risc a investitorilor straini, leul a redevenit atractiv pe fondul dobanzilor ridicate, iar dealerii considera ca presiuni puternice de depreciere ar putea sa apara doar in eventualitatea in care s-ar produce din nou turbulente importante pe pietele externe.
BNR a avertizat saptamana trecuta trezorierii bancilor ca pe piata ar putea sa apara o cerere mare de lichiditati la sfarsitul acestei luni, cand companiile vor avea de facut plati importante catre buget. Si in primavara lui 2007 piata a trecut printr-un episod similar, cand pe fondul lipsei de lichiditati dobanzile au sarit pana la 40% pe an, atragand si un interes mare pentru plasamentele speculative pe leu.
De altfel, majoritatea analistilor isi mentin prognozele care indica o continuare a aprecierii leului pana la sfarsitul anului, cursul urmand sa coboare spre 3,5 lei pentru un euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO