Bănci și Asigurări

Depresia investitorilor internationali loveste din nou leul

Depresia investitorilor internationali loveste din nou leul
23.09.2008, 17:59 8

 

Leul a luat-o din nou la vale, cursul intorcandu-se spre niveluri de 3,67 lei pentru un euro pe piata interbancara, dupa ce un nou val de pesimism a cuprins investitorii internationali.
BNR a calculat ieri un curs de 3,6596 lei pentru un euro, cu 3,12 bani peste nivelul precedent. Dolarul a pierdut 1,02 bani, coborand la 2,4812 lei, dupa ce a inregistrat noi deprecieri in fata euro pe pietele internationale.
Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 3,6350 lei pentru un euro, usor peste nivelul inchiderii din ziua precedenta. Inca de la inceputul sedintei de tranzactionare cotatiile au intrat pe o panta ascendenta, euro urcand la 3,6450 lei.
"Toate monedele de pe pietele emergente din regiune au fost afectate de valul de pesimism. Volumele tranzactionate la Bucuresti au fost consistente", a comentat un dealer.
Pana la sfarsitul zilei euro a urcat pe piata interbancara la 3,6610/3,6650 lei, nivel la care s-a stabilizat. Dealerii se asteptau la o saptamna calma, in conditiile in care jucatorii sunt in expectativa pentru sedinta pe probleme de politica monetara a BNR, de joi. Totusi, piata locala ramane puternic conectata la sentimentul regional, fiind astfel influentata de evolutiile externe.
Investitorii straini au preferat din nou sa se orienteze catre activele considerate sigure, dupa ce temerile privind incetinirea economiilor -atat in Statele Unite ale Americii, cat si in zona euro - s-au inflamat.
Pe piata monetara interbancara dobanzile pentru plasamentele pe o zi au continuat sa scada, ajungand la 6%-7% pe an, pe fondul excesului de lichiditati. Astazi incepe insa o noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii, iar dealerii se asteapta ca dobanzile sa urce.
De altfel, la licitatia organizata la inceputul saptamanii BNR a absorbit depozite de numai 180 de milioane de lei, la o rata de 10,25% pe an, in conditiile in care bancile au ezitat sa participe la operatiuni. Pentru maturitatile mai mari de o saptamana dobanzile pe piata trec de 12% pe an, reflectand asteptarile jucatorilor pentru o diminuare a lichiditatilor in perioada urmatoare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO