Bănci și Asigurări

Der Standard: Doi dintre şefii Volksbank România au fost obligaţi "să-şi facă bagajele" în martie 2010

Autor: Vlad Popescu

16.01.2011, 23:57 114

Vânzarea operaţiunilor internaţionale ale grupului bancaraustriac österreichische Volksbanken depinde şi de rezolvarea unorprobleme de imagine la divizia din România, potrivit ziaruluiaustriac Der Standard, care notează că soluţionarea situaţiei "nueste nici simplă, nici ieftină", scrie MediafaxBusiness.

Volksbank România, înfiinţată în anul 2000, a fost până recent osubsidiară profitabilă a băncii austriece. Însă, odată cu începutulcrizei financiare, creşterea rapidă din trecut a adus pierderideterminate de deprecierea activelor. La aceasta a contribuit şimajorarea privizioanelor de risc în urma reglementărilor hotărâtede banca centrală de la Bucureşti, care a dorit să limiteze astfelfluxurile de numerar către băncile-mamă din Europa de Vest, noteazăpublicaţia citată. Tot atunci, relaţia dintre Volksbank România şişefii de la Viena s-a înrăutăţit.

"Cei de la Bucureşti au cerut în 2009 recunoaşterea, pentru2010, a unor pierderi de 60-120 milioane euro din depreciereaactivelor, însă şefii de la Viena au decis ca acestea să fie de 34milioane euro", scrie ziarul austriac, fără a preciza surseleinformaţiilor. Încă din 2008 "s-a aflat" că la câteva dintre cele250 de sucursale Volksbank România au apărut credite neperformante.Cu ajutorul companiei de consultanţă şi audit KPMG, bancherii de laBucureşti au început să analizeze aceste credite şi au ajuns laconcluzia că soţul unei directoare a aprobat, în calitate deevaluator în bancă, o serie de evaluări exagerate, scriepublicaţia. "S-a ajuns la demisii, concedieri, dar problemele nus-au oprit aici", relatează Der Standard.

Doi dintre şefii Volksbank România au fost obligaţi "să îşi facăbagajele" în martie 2010, iar sumele pe care trebuie să leprimească sunt încă negociate, potrivit ziarului.

"Pe de o parte, au fost făcute acuzaţii împotriva unuia dintrecei doi manageri, legate de un proiect imobiliar privat. Pe de altăparte s-a ajuns la evaluări negative ale BNR privind activitateaVolksbank", notează sursa citată. Astfel, "se spune" că BNR ar fisusţinut-o pe directoarea concediată, ceea ce a înrăutăţitrelaţiile cu banca centrală. "BNR, sub coordonarea guvernatoruluiMugur Isărescu şi a şefului Direcţiei de Supraveghere NicolaeCinteză, a făcut recomandări foarte dure către Volksbank România,care au fost incluse de bancherii de la Bucureşti în "ProiectulBuchfink" (Cinteză în limba germană - n.red.)", scrie DerStandard.

Se pare că oficialii băncii centrale le-ar fi impus celor de laVolksbank România anumiţi head hunteri şi s-ar fi implicat în toatedeciziile importante ale băncii, continuă ziarul austriac. "Iată unextras din Proiectul Buchfink: "Trebuie rezolvată «problema B.»(este vorba despre directoarea concediată, notează Der Standard),dar asta trebuie agreat mai întâi cu Cinteză. El are autoritatea săne dea sfaturi cu privire la ocuparea postului din consiliul desupraveghere", se arată în articol, care citează o sursă dinbancă.

Banca are însă în vedere să îmbunătăţească "atmosfera proastă"printr-un proiect în care va investi 2,5 milioane de euro, noteazăpublicaţia de la Viena. La 16 noiembrie anul trecut, conducereaVolksbank International şi österreichische Volksbanken a aprobat,la cererea lui Friedrich Boschert, colaborarea cu Intact MediaGroup (IMG). Prin acest contract, IMG ar trebui să corectezeimaginea publică negativă a băncii "prin mediile sale de comunicareîn masă", scrie ziarul austriac.

Contractul se va derula până la sfârşitul anului 2011, iarcosturile totale sunt de 2,544 milioane euro, sumă plătibilă încinci tranşe, din care 500.000 euro au fost deja transferaţi,continuă publicaţia. "Intact Media Group aparţine familiei lui DanVoiculescu, politician şi colaborator al fostei Securităţi",conchide Der Standard.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO