Bănci și Asigurări

Volksbank, a şasea bancă locală, este pusă la vânzare. Se vor găsi cumpărători?

Volksbank, a şasea bancă locală, este pusă la vânzare. Se vor găsi cumpărători?

Autor: Liviu Chiru

08.12.2010, 23:53 122

În urma acestei restructurări, grupul OsterreichischeVolksbanken-AG, care a apelat anul trecut la ajutorul guvernuluiaustriac pentru a face faţă pierderilor masive pe care le acumula,urmează să se concentreze doar pe partea de corporate banking, înAustria şi pieţele adiacente. Separarea businessului se va faceprin vânzarea Volksbank International - un grup care deţine şicoordonează subsidiarele din cinci pieţe din regiune, inclusivRomânia - şi a Volksbank Leasing International, de asemeneaprezentă pe piaţa locală. Doar Volksbank România contribuie cucirca 10% din activele totale ale grupului Volksbank AG.

"Paşii necesari, care vor fi făcuţi în următoarele luni, vor fiasistaţi de consultanţii mandataţi şi ar putea să se finalizezeprin vânzarea acestor filiale", a anunţat grupul Volksbank-AG marţiseara, la sfârşitul unei şedinţe a comitetului director.

Reprezentanţii Volksbank România nu au comentat acesteinformaţii. Austriecii, veniţi în România în urmă cu zece ani, aufost pionierii pieţei de credite ipotecare.

Volksbank International cumulează operaţiunile din România,Cehia, Ungaria, Slovacia şi Croaţia, cu active totale de 13,7miliarde de euro la sfârşitul lunii septembrie. Pe primele nouăluni ale anului grupul a înregistrat un profit net de numai 21 demilioane de euro, pe fondul cheltuielilor mari făcute pentrucreditele cu probleme.

Decizia de vânzare a operaţiunilor de retail din regiune faceparte dintr-un plan de restructurare şi redresare eşalonat până în2015. La începutul anului, austriecii au contractat serviciile deconsultanţă ale Lazard&Co. pentru implementarea acestui plan.În vară, Volksbank a fuzionat cu subsidiara sa Investkredit Bank şia vândut divizia de investiţii imobiliare Europolis către CA Immopentru 272 de milioane de euro. Măsurile de ajustare au readusgrupul pe plus, dar profitul pe primele nouă luni a fost modest, denumai 57 mil. euro, la active de 47,7 miliarde de euro.

Austriecii nu au oferit detalii privind posibilul cumpărător aloperaţiunilor. Pe plan local şi britanicii de la Royal Bank ofScotland, un grup naţionalizat de guvernul britanic, au încercatanul trecut să îşi vândă subsidiara, însă au sistat operaţiunea,negăsind un cumpărător dispus să plătească un preţ acceptabil.

În aceste condiţii, austriecilor nu le rămâne decât să îşiamenajeze "camerele de date", inclusiv la Bucureşti, în speranţa căvor găsi investitori interesaţi cel puţin să le citeascăbilanţurile.

Probleme după o dezvoltare rapidă

Pe plan local, Volksbank a crescut aproape exploziv între 2005şi 2008, urcând de la jumătatea clasamentului până pe locul altreilea, cu active de peste 5,3 miliarde de euro. Concentrareaaproape exclusivă a băncii pe vânzarea de credite de retail cugaranţii imobiliare a făcut-o vulnerabilă faţă de căderea pieţeiimobiliare. În plus, expansiunea foarte rapidă, susţinută la unmoment dat inclusiv printr-un sistem de unităţi operate în regim defranciză, a lăsat loc pentru o serie de slăbiciuni interne,vizibile inclusiv în redactarea contractelor de credit. AcumVolksbank se confruntă cu un val de plângeri din partea clienţilornemulţumiţi, care au reclamat, inclusiv în instanţă, unele clauzepe care le consideră abuzive.

O altă slăbiciune a băncii este dependenţa ridicată definanţările intragrup, în condiţiile în care raportulcredite/depozite pe plan local este de 500%. Astfel, cine ar preluabanca ar trebui să fie gata să îi ofere un important sprijin pepartea de lichidităţi.

Pe fondul acestor probleme, Volksbank şi-a redus vizibilactivele de la începutul crizei, iar în această toamnă a coborâtpână pe locul şase în ierarhia băncilor locale. Banca a acumulat peprimele nouă luni ale anului o pierdere de 460 de milioane de lei(108 mil. euro), calculată conform standardelor locale decontabilitate, care prevăd un tratament mai dur în cazulprovizioanelor.

În această toamnă austriecii l-au recrutat pe Lucian Cojocaru dela BRD pentru postul de vicepreşedinte pe retail, având mandat săreaşeze operaţiunile pe baze mai echilibrate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO