Bănci și Asigurări

Diosi, OTP: Am ajuns sa ne luptam pentru a finanta companiile sanatoase

Diosi, OTP: Am ajuns sa ne luptam pentru a finanta companiile sanatoase

Laszlo Diosi spune ca OTP si-a bugetat o crestere pe credite cu 8-9% anul acesta

05.03.2010, 00:00 18

"Pentru clientii buni este o competitie acerba. O companie buna,care are garantii solide, se poate finanta in lei marje de maiputin de trei puncte peste Robor (indicatorul pietei monetare,aflat in prezent la 6,6% pe an, pentru scadenta de trei luni, n.red.)", spune Diosi.

El spune ca sunt sanatoase in general companiile care si-aumentinut cifra de afaceri peste 500.000 de euro anual. In schimb,firmele de mici dimensiuni au fost puternic lovite de criza si incontinuare pun probleme, generand credite neperformante.

De altfel, la nivelul pietei, depozitele companiilor sunt inscadere, ceea ce arata ca isi consuma resursele pentru asupravietui. Spre exemplu, OTP evita sa finanteze firmele foartemici.

Multe afaceri au fost lovite de contractia economiei, care ainsemnat vanzari mai mici, astfel ca putini antreprenori se maicalifica acum pentru a lua credite, chiar daca bancile ausuficienti bani pentru a da finantari.

"Pe zona de retail creditarea ramane foarte slaba. Am ajustatpreturile, am modificat produsele, dar in continuare oamenii nostride vanzari spun ca nu sunt clienti care sa vrea sa ia credite, safaca investitii", spune Diosi. Astfel, unele unitati ajung sa vandadoar doua credite pe luna. La nivelul bancii, vanzarile de creditede retail sunt de circa un milion de euro pe saptamana, nivelulfiind similar cu cel din 2009. Sumele nou acordate inca nu ajung saacopere rambursarile, astfel ca soldul este in scadere usoara.Diosi spune totusi ca nu are presiuni de ajustare a reteleiteritoriale, desi crede in continuare ca, la nivelul pietei, suntprea multe unitati.

"Ne-am schimbat focusul la timp, de la credite la alte tipuri deproduse. Avem saptamanal 500 de clienti noi pe carduri de salariisi cam tot atatia pe produse de economisire. Avem suficientevenituri, exista viata si dupa creditare", afirma seful OTP. Grosulveniturilor operationale vine insa din marja de dobanda, care sebazeaza pe portofoliul existent de credite. Anul trecut bancaaproape a facut un profit operational de 25 mil. euro, fata de 14mil. euro in 2008, in conditiile in care veniturile au urcat,sustinute de dublarea marjei de dobanda. In paralel, costurileoperationale au fost reduse.

Pentru anul acesta Diosi spune ca se bazeaza pe vanzarea deproduse de investitii, cum sunt unitatile de fonduri mutuale, inconditiile in care clientii vor fi nevoiti sa caute alternative deplasament odata cu scaderea dobanzilor la depozitele clasice.

"Piata este inundata de lei, din aceasta cauza dobanzile suntfoarte jos. Daca acest exces de lichiditate se va mentine, va fianul pietelor de capital. Daca vrei sa ai randamente bune, trebuiesa mergi pe fonduri de investitii."

La fel ca alti jucatori, OTP distribuie prin reteaua de 105agenti si unitati ale fondurilor de investitii administrate degrup, ca alternative la produsele de economisire bancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO