Bănci și Asigurări

Disputa intre QVT si managementul Asirom

01.05.2006, 00:00 19

Fondul de investitii QVT, care detine 12,23% din Asirom, a cerut demisia Consiliului de Administratie si a directorului general al companiei de asigurari in cadrul AGA care a avut loc pe 27 aprilie.

"Consideram ca Consiliul de Administratie al Asirom nu isi mai indeplineste obligatia de a administra prudent banii actionarilor, asa cum spune legea. Anumite actiuni ale administratorilor incalca legile pietei de capital si, mai mult, hotarari judecatoresti", sustine Angelo Moskov, manager al QVT.

Reprezentantii fondului de investitii spun ca vor lua toate masurile legale impotriva membrilor CA si ai managementului companiei de asigurari pentru a proteja interesele actionarilor.

"Aceasta ar putea insemna furnizarea tuturor informatiilor necesare Parchetului pentru inceperea cercetarii penale impotriva administratorilor si a directorului general in legatura cu incercarea de a comite fraude financiare", sustine managerul QVT Fund.

Directorul general al Asirom, Boris Schneider, spune ca toate aceste acuzatii reprezinta inventii ale reprezentantilor QVT, care sunt nemultumiti de hotararea actionarilor de a delista compania de pe RASDAQ. "Eu spun ca este o gluma cererea QVT in legatura cu demisia mea si a membrilor Consiliului de Administratie. Au inventat aceste acuzatii. QVT a intrat recent in actionariatul Asirom si inca nu a inteles faptul ca delistarea nu ii va afecta si ca ar trebui sa ramana in companie si dupa aceasta", spune Schneider.

QVT a devenit actionar la Asirom in noiembrie 2005 prin achizitia a 10% din titlurile companiei de la Tiberiu Bica Postelnicu, in cadrul unei tranzactii de 9,5 milioane de euro.

Asirom este listata pe piata RASDAQ a BVB. Compania este controlata de omul de afaceri Ioan Niculae, prin grupul Interagro (50%). Alti actionari sunt fondul de investitii Broadhurst Investments (peste 15%) si Rafinaria Astra Romana (circa 8%). In cadrul unei AGA de la inceputul lui ianuarie, actionarii au decis delistarea Asirom de pe Bursa, hotarare suspendata ulterior de Tribunalul Bucuresti in urma unui proces intentat Asirom de catre QVT Fund. La sfarsitul lunii martie a mai avut loc a AGA, care a decis delistarea companiei de pe Bursa si rascumpararea titlurilor celor care vor sa iasa din actionariatul Asirom la un pret de 0,34 lei/actiune. Pe Bursa, pretul actiunilor Asirom fluctueaza in jurul valorii de 0,7 lei/actiune. Si a doua hotarare de delistare a fost suspendata de justitie.

Asirom a incheiat anul trecut cu afaceri de circa 160 mil. euro, fiind a doua companie de pe piata asigurarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO