Bănci și Asigurări

Dobanzile la depozitele bancare scad din nou

06.07.2001, 00:00 11



Trendul descendent urmat de dobanzile la titlurile de stat, atat pentru populatie cat si pentru bancile comerciale, precum si a dobanzilor pe piata interbancara a determinat bancile sa reduca treptat dobanzile oferite la depozite. Pentru prima data in ultimii ani dobanzile la depozitele bancare au atins la inceputul acestei saptamani nivelul de 26-30%.

"Tendinta actuala de scadere a dobanzilor la depozitele bancare va continua, dar sper ca bancile vor sti sa se opreasca inainte de a oferi randamente negative populatiei, ceea ce ar conduce populatia la retragerea banilor din banci.", a afirmat marti Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale.

Exista insa parere potrivit carora, pe fondul reduceri dobanzilor pasive de catre banci, populatia - si mai ales cea care beneficiaza de venituri relativ mici si care vede in depozitele bancare o urma de castig - va fi tentata sa se indrepte spre dolari.

"Desi ritmul de depreciere este destul de scazut iar plasamentele in dolari au fost in ultima vreme mai putin rentabile este posibil sa asistam la o mutatie pe dolar. Totusi, la nivel general, nu cred ca vor fi probleme in ceea ce priveste o posibila presiune pe curs pentru ca stim cu totii ca rezevele BNR pot duce in spinare acest lucru", a comentat un dealer.

El a adaugat ca este posibil ca populatia sa inceapa sa solicite mai multe credite, in special pentru bunuri de consum, mai ales ca dobanzile incep sa scada treptat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO