Bănci și Asigurări

Dolarul isi consolideaza cresterea, euro sta

04.09.2003, 00:00 11



Cursul leu/dolar a continuat ieri sa urce, atingand un nou maxim pe piata valutara - 34.486 de lei pentru un dolar, cu 128 de unitati mai mult decat marti. Fata de inceputul anului, deprecierea leului in raport cu dolar se apropie astfel de 3%.



Dupa interventia de marti a bancii centrale, piata a avut ieri o zi linistita. Cotatiile leu/euro au inceput sedinta de tranzactionare la un nivel foarte jos, de 37.240/37.260 de lei pentru un euro, care reflecta si declinul monedei europene pe piata externa. Cursul a revenit insa rapid spre 37.300 de lei/euro, maximul zilei fiind atins la 37.330/37.360 de lei/euro.



BNR a calculat un curs de 37.304 de lei pentru un euro, identic cu cel de marti. Deprecierea leului fata de cosul euro/dolar a crescut numai intr-o saptamana cu 1,74 puncte procentuale, ajungand la 5,31% fata de sfarsitul anului. Asa se atenueaza si temerile legate de o apreciere prea mare a leului in contextul deteriorarii balantei comerciale.



Marti, piata valutara a inregistrat un nivel ridicat al tranzactiilor, care au insumat aproape 188 milioane de euro, situandu-se sensibil peste nivelul mediu zilnic al tranzactiilor realizate in luna august. Preponderente au fost insa operatiunile interbancare, care au totalizat 131 mil. euro. Bancile au vandut clientilor 56 milioane de euro, cu 18 milioane mai mult decat au cumparat de la acestia.



Pe pietele internationale, dolarul si-a intarit si mai mult pozitia in fata monedei europene, a carei cotatie scazuse in prima parte a zilei la 1,0767 $, reprezentand cel mai scazut curs inregistrat din aprilie. Fata de maximele atinse in luna iunie, euro este acum cu 10% mai slab decat dolarul american.



Revenirea dolarului pare din ce in ce mai solida si are loc in contextul in care economia SUA da tot mai multe semnale de relansare, in conditiile in care se pregatesc si noi stimulente. Astfel, potrivit ultimelor prognoze date publicitatii de FMI, economia americana urmeaza sa inregistreze in acest an o crestere de 2,4%, care are sase sa se conslideze in 2004, ajungand la 3,7% din PIB.



Ieri, BNR a atras de pe piata monetara interbancara depozite la o luna in valoare de 2.885 de miliarde de lei, la dobanda de sterilizare de 19,25%. In piata, dobanzile la depozitele pe o zi s-au situat la un nivel de 17,5/19%, banca centrala lasand in piata prea putine lichiditati care sa antreneze jocuri de dobanda. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO