Bănci și Asigurări

Două treimi din companiile româneşti nu ar lua un credit oricât de jos ar fi dobânda

Două treimi din companiile româneşti nu ar lua un...

Autor: Anelis Baciu

06.07.2016, 00:00 194
Aproape două treimi din companiile care activează pe piaţa locală sunt reticente la colaborarea cu băncile şi afirmă că nu s-ar împumuta la bănci indiferent de cât de mică ar fi dobânda, arată un sondaj efectuat de BNR.

Astfel, 57% dintre firme nu ar lua un credit în lei, în timp ce un procent mai mare, 62%, dintre companii nu ar lua un împrumut în euro indiferent de cost.

Sondajul BNR are la bază un chestionar care a fost  transmis unui eşantion de aproximativ 10.500 de companii nefinanciare, dintre care circa 85% din rândul IMM-urilor.

Soldul creditelor în lei şi euro acordate companiilor ajungea la 108,4 de miliarde de euro la finalul lunii mai a acestui an, un nivel similar cu cel din aceeaşi perioadă a anului trecut.

În România, multe firme, în special companii mici şi mijlocii (IMM-uri), nu se califică pentru un credit bancar pentru că nu au situaţii financiare solide, în timp ce pentru acelea care se califică este o bătaie acerbă între bănci, care sunt gata să acorde împrumuturi la dobânzi minime.

Potrivit sondajului BNR, companiile care ar apela totuşi la finanţarea bancară ar accepta o dobândă maximă de 3%. La finalul lunii mai dobânda medie în cazul finanţărilor corporate ajungea la 4% anual.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO