Bănci și Asigurări

Economisirea a franat puternic de la inceputul anului atat pe lei, cat si pe valuta

Economisirea a franat puternic de la inceputul anului atat pe lei, cat si pe valuta

Click pentru imaginea intreaga

01.05.2008, 20:06 16

Leul pare tot mai putin atractiv la economisire pentru populatie, desi BNR s-a straduit din toamna trecuta sa intareasca politica monetara, pentru a stimula economisirea.
Nici valuta nu mai reuseste insa acum sa convinga, desi cei care au pariat pe euro au avut de castigat din evolutia cursului in a doua jumatate a anului trecut. Cresterea depozitelor in lei si in valuta a incetinit in martie, pentru a patra luna consecutiv, coborand la cele mai scazute niveluri inregistrate de la sfarsitul lui 2006.
Depozitele populatiei in lei marcau in martie o crestere cu numai 28%, in termeni reali, fata de aceeasi luna din 2007. Ritmul de crestere a incetinit astfel pentru a patra luna la rand, coborand la cel mai scazut nivel inregistrat din decembrie 2006.
La sfarsitul lui martie, depozitele in lei ale populatiei totalizau 45,8 miliarde de lei (echivalentul a 12,3 miliarde de euro).
Diminuarea interesului pentru economisirea in lei a survenit in contextul in care cursul s-a depreciat rapid in a doua parte a anului trecut. Din iulie si pana la inceputul acestui an, leul a pierdut circa 18% in fata euro. De altfel, varful de crestere al depozitelor in lei a fost atins in iulie anul trecut, cand ritmul era de peste 45%. De atunci cresterea a incetinit insa aproape constant.
Pe de alta parte, bancile au reflectat cu intarziere in dobanzile platite la depozite semnalele BNR de politica monetara. Desi banca centrala a ridicat dobanda cu 2,5 puncte procentuale din octombrie si pana in martie, ducand-o la 9,5% pe an, clientii nu au resimtit decat partial aceasta miscare.
Cele mai recente date ale BNR arata ca dobanda medie oferita de bancile comerciale pentru depozitele la termen noi constituite de populatie a urcat cu mai putin de jumatate de punct, de la un minim de 6,3% pe an in august la 7,4% pe an, in februarie. Pe de alta parte, inflatia anualizata a accelerat de la 3,8%, la jumatatea lui 2007, pana la 8% in februarie si 8,6% in martie, potrivit datelor Institutului National de Statistica, erodand din castigul adus de plasamentele in lei.
Intr-un interviu acordat recent ZF, presedintele executiv al Alpha Bank, Sergiu Oprescu, a remarcat dinamica foarte slaba a depozitelor populatiei in primele luni ale anului.
De altfel, bancile au lansat in aprilie promotii agresive pentru atragerea de depozite in lei, oferind dobanzi de pana la 11% pe an, pe care le garanteaza pana la maturitatea plasamentului.
Si cresterea depozitelor in valuta a incetinit brusc, ritmul anual (calculat in euro) coborand de la 52% in noiembrie trecut pana la 41%, in martie. Acesta este cel mai lent ritm de crestere inregistrat din noiembrie 2006.
In vara trecuta, chiar in timp ce leul era pe un trend de apreciere puternica, depozitele in valuta urcau cu ritmuri de peste 50%. Soldul depozitelor in valuta ale populatiei era de 7,36 miliarde de euro (echivalentul a 27,42 miliarde de lei), la sfarsitul lui martie.
Populatia a trecut din 2007 in postura de debitor net fata de sistemul bancar, pe fondul cresterii rapide a creditelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO