Bănci și Asigurări

Euro ramane peste 3,7 lei, dupa ce strainii si-au marcat profiturile

Euro ramane peste 3,7 lei, dupa ce strainii si-au marcat profiturile

Dupa stabilizarea cursului din martie, in apropierea pragului de 3,7 lei/euro, moneda nationala se pregateste pentru o noua perioada de incertitudine: intrarile de valuta sezoniere de la romanii din strainatate vor avea de contrabalansat efectul repatrierilor de profituri pe care le au in vedere mai multe companii mari de pe piata.

04.04.2008, 20:42 14

Euro a coborat ieri pentru scurt timp sub nivelul suport de 3,7 lei, insa ulterior cotatiile au urcat usor, pe fondul unei cereri mai mari de valuta din partea jucatorilor straini, care au preferat sa-si marcheze profiturile. De la inceputul saptamanii leul s-a apreciat cu circa 1% in fata euro, beneficiind de o revenire a investitorilor straini, care si-au redeschis pozitii pe pietele emergente din regiune. "Euro a fost tranzactionat cel mai jos la 3,6990 lei la Bucuresti, intr-un moment in care atinsese minime si pe pietele din Polonia sau Ungaria. De la acel moment a aparut insa cerere de valuta, in conditiile in care mai multi jucatori si-au marcat profiturile pe toate pietele din regiune", a comentat Ciprian Dascalu, trader la Millennium Bank. Astfel, euro a urcat la 3,71/3,7130 lei, nivel la care piata s-a stabilizat. Dascalu spune ca piata nu are aparent forta sa impinga euro mai sus, in conditiile in care cresterea cotatiilor la 3,7135 lei/euro a atras interese de vanzare de valuta. Momentan, oferta de valuta vine preponderent din parte clientilor locali, in timp ce jucatorii straini mentin ordine de cumparare. Dealerii locali s-au obisnuit deja sa se uite la evolutia pietelor financiare americane, de care depinde si apetitul investitorilor internationali pentru pietele emergente, considerate mai riscante. BNR a calculat un curs de 3,7104 lei pentru un euro, cu 0,76 bani sub nivelul precedent. Pe piata monetara dobanzile au oscilat intre 9,5% si 9,9% pe an pentru plasamentele pe scadente foarte scurte, pe fondul unor conditii echilibrate de lichiditati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO