Bănci și Asigurări

Euro sau lei? Care a fost cea mai bună monedă pentru creditele pentru casă în ultimul an

Euro sau lei? Care a fost cea mai bună monedă pentru creditele pentru casă în ultimul an

Autor: Ciprian Botea

05.01.2013, 16:03 1816

Aprecierea euro în faţa leului şi dobânzile generoase plătite de bănci pentru a atrage resurse în valută au adus un câştig de peste 6% celor care au decis să-şi păstreze anul trecut economiile în moneda europeană. O dobândă de aproape 6% pe an au încasat şi cei care au preferat depozitele în lei.

În ceea ce priveşte moneda de credit, euro s-a dovedit în continuare o alegere mai bună datorită dobânzilor semnificativ mai mici. Deprecierea leului în faţa monedei europene în vară a majorat ratele celor cu credite în valută, dar acestea au rămas în continuare mai mici comparativ cu rata la un împrumut în lei cu o valoare similară.

De exemplu, dacă la începutul anului un client cu un credit ipotecar de 55.000 de euro pe 30 de ani care plăteşte o rată lunară de 300 de euro scotea din buzunar 1.272 de lei în vară echivalentul în lei al ratei a urcat la un maxim de 1.395 de lei. Spre comparaţie, un credit în lei cu o valoare similară are o rată de 1.800 de lei (circa 400 de euro).

Mai mult, în ultimele luni dobânzile la lei pe piaţa interbancară au început să urce, ceea ce a majorat inclusiv ratele la creditele în lei. Dacă în primăvară dobânzile pe piaţa interbancară se situau între 4 şi 5% pe an, în lunile de toamnă au urcat la peste 6% pe an.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24