Bănci și Asigurări

2012: încă un an ratat pentru cei care aşteptau credite în lei mai ieftine

2012: încă un an ratat pentru cei care aşteptau...

Autor: Ciprian Botea

29.12.2012, 13:05 686

Aşteptările de scădere a dobânzilor la credite care se conturau la începutul anului pe fondul veştilor pozitive din economie şi al relaxării politicii monetare a BNR nu s-au concretizat într-un final, împrumuturile în lei fiind în prezent aproape la fel de scumpe ca la finalul lui 2011.

Dobânzile la creditele de consum ajung în prezent la circa 15% pe an, fiind cu numai un punct procentual sub nivelul din urmă cu un an, în timp ce ipotecarele în lei rămân de două ori mai scumpe decât cele în euro.

Costul efectiv al unui credit imobiliar în lei depăşeşte pe medie 8% pe an, în timp ce un împrumut în euro vine cu o dobândă efectivă de sub 5% pe an. Aceasta înseamnă că un client care optează pentru varianta unui credit în lei ajunge să plătească un final cu 40-50% mai mult decât în cazul în care s-ar fi împrumutat în euro.

Bancherii încearcă totuşi să preseze în direcţia creditării în lei în contextul în care au din ce în ce mai puţine resurse în valută. Diferenţialul de dobândă rămâne totuşi un argument important pentru clienţi, care preferă în cele mai multe cazuri împrumuturile în valută.

Spre exemplu, la nivelul actual al dobânzilor un credit de 180.000 de lei pe 30 de ani vine cu o rată lunară de 1.330 de lei (295 de euro), în timp ce un împrumut în euro cu o valoare similară are o rată lunară de 210 euro. Suma rambursată la final în contul creditului în lei este cu 40% mai mare decât în situaţia în care clientul ar fi optat pentru un împrumut în valută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO