Bănci și Asigurări

Expati si manageri locali in noua echipa de la BCR

Expati si manageri locali in noua echipa de la BCR

Rupert Dollinger, seful departamentului de resurse umane la Erste Bank

22.02.2007, 15:39 46

Prezenta expatilor in managementul unei banci cumparate de Erste nu trebuie sa fie "o solutie permanenta", insa perioada minima in care poate fi facut un transfer de cunostinte este de trei ani, spune Rupert Dollinger, seful departamentului de resurse umane la Erste Bank, actionarul majoritar al BCR.
El afirma ca secretul unei echipe de management eficiente in subsidiara unui grup international este "sa gasesti mixul corect intre echipa locala si cea straina".
La nivelul bancilor din regiune membre ale Erste Group nu exista un model unitar. In Ungaria, filiala este condusa de management local, in Slovacia CEO este un slovac, dar in board sunt cooptati doi austrieci, in Serbia banca este condusa "de un bulgar venit de la Viena", potrivit lui Dollinger, iar in Croatia conducerea bancii este asigurata doar de o echipa de management local.
La BCR, pana acum vicepresedinte pe retail a fost cooptat cehul Martin Skopek de la Ceska Sporitelna. De asemenea, Helmut Hintringer, fost CFO al Erste Bank Ungaria, asteapta autorizatia din partea BNR pentru a intra in comitetul de directie ca responsabil cu managementul riscului, in prezent fiind consilier pe acest domeniu. Vicepresedinte responsabil de organizare si operatiuni IT a fost numit un roman - Oana Petrescu. Tot un specialist roman a fost numit si in functia de director de resurse umane al BCR.
De la 1 martie, pozitia va fi preluata de Florentina Dutu, fost director executiv al Murray Alexander and Company, una dintre companiile care i-au asistat pe austriecii de la Erste Bank in procesul de privatizare a bancii romanesti. Prin preluarea acestei functii ea devine si manager in proiectul de resurse umane, unul dintre cele peste 40 pe care Erste Bank le-a lansat pentru integrarea BCR in grup. Comanageri in acest proiect sunt doua austriece din departamentul de resurse umane al grupului, iar supervizori ai proiectului sunt Rupert Dollinger, Head of Human Resources al Erste Bank, si Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR.
Rupert Dollinger afirma ca pentru anul in curs nu este avuta in vedere o reducere semnificativa a numarului de angajati, "dat fiind ca banca se afla intr-o faza de expansiune". In privinta restructurarii personalului BCR, Andreas Treichl, presedintele executiv al Erste, a spus ca vor fi reduceri ale numarului de angajati pe zona de back office, in conditiile centralizarii functiilor de procesare, insa extinderea rapida a retelei care va continua in 2007, alaturi de crearea de noi canale de distributie, incepand cu un contact center similar modelului care functioneaza in grup, ar putea absorbi personalul astfel disponibilizat. "Ramanerea in banca a salariatilor actuali va depinde de mobilitatea si flexibilitatea acestora", a spus Treichl.
Anul acesta BCR va mai deschide, potrivit sefului de resurse umane de la Erste Bank, 125 de noi sucursale, dintre care 30 vor fi plasate in Bucuresti, iar restul in tara. In aceste conditii, reteaua teritoriala ar urma sa treaca de 600, nivel la care BRD, principalul competitor, a ajuns la sfarsitul lui 2006. Conform proiectului de extindere de la BCR, vor fi deschise in continuare unitati de mici dimensiuni, dedicate serviciilor pentru clienti persoane fizice, acestea vor fi operate in medie de 3-5 angajati si vor crea, ca atare, nevoia de circa 500-600 de noi angajati.
"In varianta fericita va fi posibil sa mutam angajati din pozitiile existente", spune austriacul, dar daca va fi cazul, nu exclude nici angajarea de personal suplimentar. La sfarsitul lunii ianuarie, BCR avea 11.060 de salariati, dintre care aproximativ 900 distribuiti in cele 477 de puncte de lucru, iar restul in centrala bancii.
Daca totusi personalul BCR va trebui restructurat, austriecii intentioneaza sa apeleze la programul de pensionare anticipata cu 5 pana la 7 ani inainte de varsta oficiala. "Este un bun instrument pentru a modela intreg procesul intr-o maniera atenta", spune Dollinger.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO