Bănci și Asigurări

Finantele acopera sincope de lichiditati pe o zi

26.01.2006, 20:19 22

Ministerul Finantelor a apelat din nou la bancile locale pentru a-si acoperi nevoia de lichiditati pe termen scurt. La inceputul saptamanii Finantele au organizat o licitatie pe piata monetara pentru atragerea de fonduri pe o zi (depozit over-night), in cadrul careia a obtinut 200 de milioane de lei (aproximativ 55 de milioane de euro).

Dobanda medie la care bancile au plasat fondurile a fost de 1,18% pe an. Dealerii spun ca dobanda platita de stat este buna, fiind obtinuta in conditiile in care majoritatea jucatorilor aveau lichiditati in exces.

Finantele au mai organizat, de la inceputul anului, doua licitatii pe piata monetara, prin care au atras depozite pe o saptamana. La prima licitatie, statul a atras 20 de milioane de lei, iar la a doua, suma a urcat la 320 mil. lei (aproximativ 93 mil. euro, cumulat). Si atunci dobanzile obtinute au fost sub media pietei.

Este greu de inteles de ce Finantele au dorit sa atraga fonduri pe termen de o zi, spun dealerii, cel mai probabil motiv fiind o nevoie neprevazuta de lichiditati. Pe de alta parte, licitatia a venit chiar in ultima zi a perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii de catre bancile comerciale, cand piata este supralichida. Totodata, sfarsitul de luna aduce intrari de disponibilitati la Trezorerie, din platile obligatiilor bugetare ale contribuabililor.

Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au inregistrat ieri o crestere usoara, ajungand sa oscileze intre 4% si 6% pe an, desi BNR nu a intervenit pentru a atrage leii in exces. Seria de aprecieri a leului a fost intrerupta ieri, dupa ce in piata valutara au aparut unele ordine mai importante de cumparare de valuta. BNR a calculat un curs de 3,6324 lei pentru un euro, cu 0,23 bani peste nivelul din ziua anterioara.

Dealerii spun insa ca se asteapta ca miscarea de intarire a leului sa continue in zilele urmatoare. Piata valutara s-a deschis ieri in cotatii de 3,6280/3,6330 lei pentru un euro. In prima parte a zilei euro a continuat sa coboare, ajungand la un minim al zilei de 3,6230/3,6280 lei. De la acest nivel au aparut ordine importante de cumparare de valuta, care au dus cotatiile pana la 3,6330/3,6380 lei pentru un euro. Dupa executarea acestor ordine piata a reluat insa trendul de scadere, astfel ca euro a inchis ziua la 3,6290/3,6340 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO