Bănci și Asigurări

Fondurile de pensii au castigat 420.000 de clienti din loterie

Fondurile de pensii au castigat 420.000 de clienti din loterie
22.03.2009, 15:32 19

Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) au castigat de la data lansarii peste 420.000 de clienti numai din loterie (repartizare aleatorie), arata datele Casei Nationale de Pensii. Numarul angajatilor care ajung sa fie repartizati aleatoriu la un fond de pe piata este mult mai mare decat al celor care au aderat singuri: numai aproximativ 57.000 de persoane au facut o alegere cu privire la fondul la care vor sa contribuie. Ajung sa fie repartizati in mod aleatoriu persoanele care nu isi aleg un fond in primele patru luni de la intrarea in campul muncii.

"Angajatorii nu au obligatia legala sa le explice celor care intra in campul muncii ca trebuie sa adere la un fond in urmatoarele patru luni. In afara de efortul pe care il fac companiile de pensii, care are un scop comercial, nu mai exista pe piata niciun alt efort major de informare a angajatilor cu privire la sistemul de pensii", spune Emilia Bunea, directorul general al ING Pensii, care administreaza cel mai mare fond de pensii private obligatorii, cu 1,5 milioane de clienti.
"Cred ca in Romania intra prin loterie in sistemul de pensii mai multi angajati decat in alte tari, deoarece campania de informare realizata de stat in perioada initiala de aderare (septembrie 2007-ianuarie 2008 - n.r.) a fost 'subtire'. In mod clar este nevoie de mai multa informare", adauga Bunea.
Numarul angajatilor care ajung la un fond de pensii prin repartizare aleatorie variaza intre 40.000 si 57.000 pe luna, cu exceptia lunii august 2008, cand peste 138.000 de persoane au ajuns in sistemul de pensii prin loterie.
La un fond de pensii obligatorii trebuie sa adere, potrivit legislatiei, angajatii cu varste de pana in 35 de ani, iar pentru cei care au intre 35 si 45 aderarea este optionala.
In ceea ce priveste numarul angajatilor care adera la un fond in urma alegerii proprii, acesta variaza intre 4.000 si 11.000 lunar.
La sfarsitul lunii februarie cele 14 fonduri de pensii obligatorii de pe piata aveau peste 4,6 milioane de participanti, dar pentru aproximativ 1,2 milioane din acestia angajatorii nu au virat contributii in luna respectiva. De altfel, in ultimele luni tot mai multe companii intarzie cu plata contributiilor de asigurari sociale, o parte din care merg la fondurile private, sau nu le mai platesc deloc din cauza dificultatilor financiare cu care se confrunta.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO