Bănci și Asigurări

Garanti are avizul BNR pe noile norme de creditare a populaţiei

Garanti are avizul BNR pe noile norme de creditare a populaţiei

Autor: Ciprian Valentin Botea

27.02.2012, 00:00 220

Garanti Bank, un jucător de talie medie deţinut de grupul turc cu acelaşi nume, a obţinut avizul BNR pentru noile norme de creditare a persoanelor fizice, principalele modificări vizând scurtarea la cinci ani a perioadei maxime de acordare a creditelor de consum şi stabilirea unui avans minim la creditele ipotecare de 25% la euro şi respectiv 15% la lei. Excepţie fac creditele de consum pentru refinanţare, a căror perioadă de rambursare poate depăşi cinci ani, şi creditele ipotecare acordate cu garanţia statului, unde avansul minim rămâne la 5% din valoarea tranzacţiei finanţate.

Totodată, clienţii care vor un credit de consum în valută trebuie să aducă la bancă garanţii de 133% din suma împrumutată. BNR a adoptat la sfârşitutul anului trecut un nou regulament privind creditele acordate populaţiei prin care vizează restricţionarea accesului la finanţare în valută şi accelerarea creditării în lei. Oficialii Garanti spun că în perioada următoare vor veni pe piaţă cu produse noi adaptate noului regulament, inclusiv credite cu dobândă fixă. Banca a scumpit la începutul acestui an cu până la trei puncte procentuale creditele în lei şi euro acordate populaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO