Bănci și Asigurări

Gelin: Romania are nevoie de o scadere a dobanzilor

25.03.2009, 16:55 20

Romania are nevoie de o scadere a dobanzilor la credite, in special in lei, pana la un nivel decent, afirma Patrick Gelin, presedintele BRD.

"Asemenea tuturor bancilor de pe piata, sper ca acordul cu FMI sa conduca la scaderea dobanzilor, inclusiv ca urmare a reducerii rezervelor minime obligatorii, pentru ca Romania are nevoie de dobanzi mai mici", a spus Gelin.
Claudiu Cercel, vicepresedinte pentru piete financiare al BRD, spune ca banca se pregateste sa reduca dobanzile la depozitele in euro, cu 1-2 puncte procentuale, acesta fiind semnalul unui inceput de relaxare a dobanzilor si la creditele noi in euro, in conditiile in care este de asteptat ca marjele sa scada usor. La randul sau, Frederic Oudea, directorul general al Societe Generale, a afirmat ca semnarea acordului cu FMI constituie inceputul unui proces care poate fi de durata, dar care se va dovedi benefic.
"Inca este nevoie ca Romania sa se ajusteze pentru a face fata crizei, dar suntem convinsi de potentialul sau de crestere si de angajamentul autoritatilor", a spus Oudea.
Seful celui de-al doilea mare grup bancar din Franta sustine ca, fundamental, criza financiara internationala a avut drept cauza acumularea unor dezechilibre macroeconomice, a unei supraoferte de lichiditate care a condus la supraindatorare si la aparitia unor bubble-uri prin cresteri succesive ale preturilor activelor.
"Sectorul bancar a alimentat aceste bubble-uri mai ales prin securitizare, dar cauza crizei este mai adanca. Esential acum este sa reconstruim increderea consumatorilor si a companiilor in sectorul financiar pentru a nu ramane blocati intr-o situatie in care capitalul este asigurat mai ales de guverne."
Bancherul afirma ca trebuie gasit un echilibru intre siguranta sistemului bancar si capacitatea acestuia de a continua creditarea, in conditiile in care piata si-a pierdut referintele in materie de risc.
El spune ca Societe Generale a intrat in 2009 - care va fi un an dificil - de pe o pozitie buna, cu un profit net de 2 mld. euro pe 2008, ceea ce ii va permite sa profite de oportunitatile create de criza, respectiv sa castige noi clienti si sa consolideze relatiile cu cei existenti.
"Pozitiile solide pe care le avem si in Europa Centrala si de Est, in particular in Romania, ne fac sa fim foarte increzatori ca regiunea va fi un motor de crestere pentru Societe Generale pe termen lung." Oudea afirma ca grupul are in Romania "o capacitate formidabila de crestere organica" si nu exista nicio presiune de a face achizitii, fiind exclusa preluarea sucursalei RBS Bank Romania.
Cat priveste problemele cu care ajung sa se confrunte unii clienti din cauza crizei, el spune ca SocGen va discuta situatiile caz cu caz pentru eventuale ajustari ale structurii creditelor si garantiilor. "Avem capacitatea de a folosi diferite produse financiare pentru a ajuta companiile sa continue sa-si dezvolte afacerile, inclusiv prin factoring si leasing."
Pe de alta parte, el a reamintit ca managementul SocGen a renuntat la bonusurile pe 2008. Oudea spune ca optiunile de cumparare de actiuni SocGen pentru echipa de conducere - la care de asemenea s-a renuntat - fusesera considerate un stimulent pentru viitor. "Motivatia mea nu este bonusul, dar cred ca era important de dat un stimulent pentru viitor, avand in vedere ca este multa presiune asupra noastra pentru a fi bancheri responsabili si muncim din greu pentru a gasi cele mai bune solutii pentru clienti." SocGen a primit pana acum 1,7 mld. euro de la statul francez pentru a rezista mai bine la criza, putand obtine inca o transa similara. De asemenea, poate emite obligatiuni cu garantia statului.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO