Bănci și Asigurări

Ghetea ramane presedinte al ARB pentru inca trei ani

Ghetea ramane presedinte al ARB pentru inca trei ani

Radu Ghetea: Crearea unei conduceri executive va permite evitarea conflictelor de interese

22.05.2009, 00:00 41

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) va avea o noua structura de organizare, urmand sa includa pe langa Consiliul de Administratie (CA) si un for de conducere executiva care urmeaza sa preia din atributiile actualului CA, pentru evitarea tensiunilor si a conflictelor de interese.
"Asociatia Romana a Bancilor a fost infiintata in anii '90. Dorim o organizare moderna, flexibila, care sa corespunda mai bine cerintelor actuale. (...)Exista o pondere foarte importanta a activitatii desfasurate de neexecutivi si, fara a diminua eforturile acestora, dorim ca executivi sa preia cat mai mult din sarcina neexecutivilor. Este si mai bine ca un corp de executivi sa poata exprima si puncte de vedere care nu creeaza tensiuni si conflicte de interese", a spus Radu Ghetea.
Ghetea, presedintele CEC, a fost reales ieri in adunarea generala a ARB pentru un nou mandat de presedinte al ARB, el fiind singurul candidat la aceasta functie. El conduce Asociatia din anul 2000 si isi incepe astfel inca un mandat de 3 ani. Cele 40 de banci care fac parte din ARB au votat ieri componenta Consiliului de Administratie care reprezinta breasla bancherilor, pentru un mandat de trei ani.
Sefii bancilor comerciale au ales trei membri in Consiliul de Administratie al Asociatiei, pentru care au expirat mandatele, inclusiv pozitiile de presedinte si prim-vicepresedinte.
Vicepresedintele BRD, Petre Bunescu, a fost votat in functia de prim-vicepresedinte al ARB, ocupand pozitia ramasa vacanta din 2008, cand Nicolae Danila, fostul presedinte executiv al BCR, s-a retras din sistem.
Steven Van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, si Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank, au ramas pe pozitia de vicepresedinte.
Totodata, directorul general adjunct al BCR Oana Petrescu a fost aleasa vicepresedinte al Asociatiei.

Alternative pentru conducerea executiva
Ghetea a explicat ca in perioada urmatoare va fi infiintata o comisie care va trebui sa propuna Consiliului de Administratie un nou statut si noua forma de organizare. "Suntem reprezentantii unor banci comerciale. Unele puncte de vedere ar putea crea suspiciuni. Numarul problemelor si al situatiilor in care ARB se implica este din ce in ce mai mare. Avem o vizibilitate tot mai buna. Punctele de vedere exprimate trebuie sa fie mai ferme", a adaugat Ghetea.
Pe ordinea de zi a AGA a figurat si discutarea Raportului de activitate al Consiliului de Administratie pe 2008, bugetul pe venituri si cheltuieli pe 2009 si obiectivele asociatiei pentru acest an.
De asemenea, a fost adoptat in premiera Codul de etica bancara. Astfel, este pentru prima data cand industria bancara locala adera la un set de principii care sa asigure respectarea normelor profesionale si concurenta loiala.
In prezent, cea mai mare parte a bancilor au propriile coduri, preluate de obicei de la bancile-mama, in aceste documente fiind incluse norme deontogologice privind transparenta si onestitatea informatiilor oferite clientilor, secretul profesional, confidentialitatea informatiilor privilegiate sau neutralitatea politica.
ARB a fost infiintata la 31 mai 1991 si este inregistrata ca persoana juridica romana constituita ca asociatie profesionala cu scop nelucrativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO