Bănci și Asigurări

Grecii au preluat Mindbank

Grecii au preluat Mindbank

Mindbank a raportat anul trecut un profit de 1,9 mil. euro la active de 79 mil. euro

23.06.2006, 20:05 79

Banca Agricola a Greciei (ATE Bank), a cincea banca din Grecia dupa valoarea de piata, a semnat ieri contractul de achizitie pentru un pachet de 57,13% din Mindbank, in cadrul unei tranzactii de 35,8 mil. euro.
"Cea mai mare parte a actionarilor si lucratorilor bancii saluta aceasta tranzactie, pe care o consideram benefica pentru Mindbank. Banca va putea sa se dezvolte cu un actionar puternic, intentia declarata a cumparatorului fiind de a o aduce in urmatorii 3 - 5 ani in primele zece banci din Romania", a declarat pentru ZF Vasile Petrescu, reprezentantul unui grup care concentreaza 17,5% din Mindbank, principalul vanzator in aceasta tranzactie.
Oferta inaintata de greci evalueaza Mindbank, care detine o cota de piata de 0,27%, la aproximativ 62 mil. euro, suma de 2,15 ori mai mare fata de valoarea activelor nete contabile ale bancii.
Oferta da posibilitatea celorlalti actionari sa-si vanda actiunile catre ATE Bank in termen de 60 de zile de la semnarea contractului de achizitie pentru a nu ramane captivi la acelasi pret cu cei care au vandut, de circa 0,93 RON (25 eurocenti) pe actiune.
Operatiunea urmeaza sa fie supusa avizarii BNR si Bancii Centrale a Greciei.
"Planul de afaceri prezentat de catre ATE Bank actionarilor bancii, precum si BNR, prevede cresterea activelor de aproape zece ori in urmatorii trei ani", a comentat pentru ZF Doru Lionachescu, partener al casei de investitii Capital Partners, care a intermediat tranzactia realizata de ATE.
ATE Bank are deja programata pentru acest an o prima majorare de capital la Mindbank cu circa 20 mil. euro dintr-o serie de actiuni care vizeaza recapitalizarea bancii. De asemenea, grecii doresc o rambursare anticipata a doua credite pe care banca le-a contractat mai demult.
ATE Bank a virat saptamana trecuta 36 mil. euro intr-un cont escrow deschis la Bancpost, bani destinati achizitiei actiunilor.
Printre cei care au vandut ieri actiuni catre ATE Bank se afla Vasile Petrescu, ce reprezinta interesele a 8 actionari, printre care si kuweitianul A.H. Bahman, care detine 15,41% din banca.
Alaturi de acesta se mai afla reprezentantul Blom Bank, care detine 9,02%, si romano-australianul Dan Cojocaru, care reprezinta interesele mai multor actionari care totalizeaza un pachet de 8,86% din actiuni, Grange Nominees Limited (4,09%) sau Stefan Marginean de la casa de comert Metanef. Marginean reprezinta actionari ce detin 2,6%. Pe lista celor care au mai vandut actiuni, avand imputerniciri de la actionari, au mai fost Emil Popescu (6,5%), Mircea Nastase cu 3,65% si Ion Paraschiv cu 3,6%.
Deocamdata, cel mai mare actionar al Mindbank, Uniunea Centrala a Cooperatiei Mestesugaresti - UCECOM, care are peste 24%, inca nu a vandut.
ATE Bank (Banca Agricola a Greciei) a semnat un precontract in luna mai pentru cumpararea unui pachet de 51,82% din Mindbank, care-i asigura o perioada de exclusivitate a negocierilor de sase saptamani, care expira la finele acestei luni.
Mindbank este printre primele banci cu capital privat infiintate in Romania dupa 1990. Banca a incercat anul trecut sa-si mareasca lichiditatea in ultimii ani, contractand un credit de 5 mil. $ in 2002 de la omul de afaceri kuweitian A.H. Bahman. Imprumutul poate fi convertit de catre creditor in actiuni la valoarea contabila neta a bancii cel mai tarziu cu trei luni inainte de ajungerea la maturitate a finantarii in 2007, ceea ce ar putea facilita accesul grecilor la un pachet mai mare de actiuni.
Insa, cu toate eforturile de a capitaliza banca, actionarii nu au putut dezvolta Mindbank, care a ramas unul dintre cei mai mici jucatori de pe piata bancara. Pentru vanzarea actiunilor, grupul de actionari a contractat serviciile de asistenta financiara si juridica ale KPMG.
Primul candidat interesat de Mindbank a fost banca elena Egnatia, dupa care a urmat o oferta venita din partea Banco Popolare di Verona e Novara, afirma sursele citate.
A treia oferta a fost inaintata de catre ATE Bank, care a venit cu o oferta ferma.
ATE Bank a fost asistata la aceasta tranzactie de catre casa de investitii Capital Partners, fondata de trei fosti bancheri - Doru Lionachescu, Andrei Diaconescu si Victor Capitanu. Tot pentru greci, pe perioada operatiunilor de due diligence (evaluare) au lucrat pe zona de consultanta Ernst & Young si CB Richard Ellis pe real estate.
Mindbank, cu 12 sucursale, a raportat un profit net sub 2 mil. euro la active bancare de 79,2 mil. euro la finele anului trecut. Dupa primele trei luni ale anului, Mindbank avea active de 74 mil. euro, ocupand pozitia 32 din totalul de 39 de institutii bancare.
ATE Bank, controlata in proportie de 77% de catre statul elen, a raportat pentru anul trecut un profit net de 145 mil. euro la active de peste 20 mld. euro. Capitalizarea bancii pe bursa de la Atena trece de 5 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO