Bănci și Asigurări

Grecii de la ATE duc scadenta la imprumuturile ipotecare la 40 de ani

11.07.2007, 18:27 15

ATE Bank, una dintre bancile de talie mica din sistem, este al cincilea jucator care primeste de la BNR aprobarea pentru utilizarea de norme proprii la creditarea clientilor individuali.
"Prin validarea normelor proprii de creditare ne facem intrarea pe piata de retail", a declarat pentru ZF Alina Pascu, director general adjunct al ATE Bank Romania, responsabila cu departamentul de retail.
Grecii de la ATE Bank (Banca Agricola a Greciei) au intrat anul trecut pe piata locala, prin achizitia Mindbank, una dintre cele mai vechi banci private locale, care avea insa o activitate redusa.
Potrivit normelor proprii, banca va accepta un grad maxim de indatorare pentru clienti de 60% din veniturile eligibile. La stabilirea capacitatii de indatorare, banca va aplica un nivel al cosului de subzistenta de 350 de lei pentru un adult, respectiv 700 de lei pentru o familie de doua persoane. Pentru copiii aflati in intretinere se va deduce din venituri cate 150 de lei. In cazul in care in familie exista si alti adulti, se vor lua in calcul cheltuieli minime lunare de 250 de lei. Abordarea este mai conservatoare decat a celorlalti jucatori. Alpha Bank si BRD-SocGen aplica un cos de subzistenta de 735 de lei pentru o familie de trei persoane. Volksbank contabilizeaza cheltuieli minime de 100 de euro pentru un adult si cate 75 de euro pentru membri suplimentari in gospodarie. BCR nu a prezentat modelul de calcul al cosului de subzistenta, mentionand doar ca acesta tine cont de nivelul cheltuielilor gospodariilor indicate de Institutul de Statistica in profil teritorial.
Pascu spune ca vanzarea de credite sub normele proprii va incepe efectiv abia peste doua saptamani, timp in care vor fi operate modificari la aplicatiile IT si de scoring si se va realiza instruirea personalului.
Odata cu implementarea propriilor reglementari, ATE Bank va introduce in oferta de retail credite imobiliare/ipotecare, la care va oferi perioade de rambursare de pana la 40 de ani. "Vrem o relatie de durata cu clientul", spune Pascu, notand insa ca banca nu va avea o strategie agresiva pe retail, intrucat nu are istoric pe aceasta piata. In perioada urmatoare oferta va fi completata si cu finantari pentru consum. ATE Bank opereaza in prezent o retea de 12 unitati, preluata de la Mindbank. In urmatoarele doua luni vor mai fi inaugurate trei unitati in Bucuresti, iar ulterior va fi imbunatatita prezenta si la nivel national.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO