Bănci și Asigurări

Grecii de la Banca Romaneasca au ajuns la credite de 1,7 mld. euro

29.05.2008, 20:41 18

Banca Romaneasca, subsidiara locala a National Bank of Greece, un jucator de top pe piata elena, a obtinut in primul trimestru un profit net de opt milioane de euro, fata de un milion de euro, de opt ori mai mare decat rezultatul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.
Profitul operational (calculat ca diferenta dintre veniturile nete din dobanzi si comisioane si cheltuielile operationale) a inregistrat o dublare, urcand la 6 mil. euro, arata raportul privind rezultatele financiare publicat ieri de NBG la Atena.
Banca Romaneasca si-a dublat portofoliul de credite intre martie anul trecut si martie curent, ajungand astfel la 1,695 mld. euro. Finantarile pentru segmentul de corporate detin ponderea majoritara, cu un sold de 940 mil. euro. Creditele de retail au ajuns la 756 mil. euro, cresterile fiind de circa 100% pe ambele linii de afaceri. Grecii estimeaza ca detin o cota de 6,5% pe piata creditelor ipotecare si 4,3% pe zona de corporate. Depozitele atrase de la clientela au urcat mai incet, ajungand la 598 de milioane de euro, cu 44% mai mult decat in martie anul trecut.
In ciuda expansiunii rapide a creditarii, calitatea portofoliului de finantari a ramas buna, se arata in raportul grupului. Rata creditelor neperformante in totalul portofoliului a ajuns la 0,7% in martie, fata de 0,6% in urma cu un an. De asemenea, provizioanele acopera 104% din creditele fara garantii.
"Creditele de consum in valuta acordate fara garantii reale reprezinta doar 5% din portofoliul de retail", noteaza raportul grupului, care subliniaza si calitatea finantarilor acordate in domeniul de real estate.
Banca a ajuns sa opereze o retea de 125 de unitati, cu 46 mai multe decat in martie anul trecut, numarul angajatilor ajungand la 1.576.
Cheltuielile operationale au urcat cu 37% pana la
15 mil. euro, insa banca a reusit sa compenseze printr-o crestere a veniturilor nete din dobanzi cu 74%, pana la 18 mil. euro. Veniturile din comisione au scazut usor, la circa 3 milioane de euro.
Raportul costuri/venituri, care masoara eficienta unei banci, a coborat la 62%, in conditiile in care veniturile au crescut mai repede decat cheltuielile, chiar pe fondul extinderii retelei teritoriale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO