Bănci și Asigurări

Grecii de la Eurobank vor sa detina tot controlul Bancpost

28.12.2004, 00:00 17

Eurobank, grupul elen actionar majoritar al Bancpost, le-a propus celor patru SIF care mai detin actiuni ale bancii sa i le vanda, dorind astfel sa-si consolideze in continuare pozitia, a declarat pentru ZF George Michelis, directorul general al Bancpost.
"Desigur, decizia apartine SIF-urilor. Eurobank mai dispune si de o optiune de cumparare a pachetului de actiuni detinut de GE Capital (8,75%), care va fi exercitata in cursul anului 2005", spune Michelis.
SIF Muntenia a finalizat saptamana trecuta procedurile de vanzare a pachetului de 5,134% din actiunile detinute la Bancpost catre EFG Eurobank, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 9,589 milioane euro
Desi au primit oferte de cumparare de la actionarul elen al bancii, celelalte SIF-uri nu se gandesc sa-si vanda pachetele diluate de la 6% la 5,1% in urma ultimei majorari de capital. "Vanzarea actiunilor Bancpost a facut obiectul unei discutii a Consiliului de Administratie in care s-a decis sa nu se dea curs ofertei, pretul fiind considerat prea mic," spune Florian Firu, directorul economic al SIF Transilvania. Reprezentantii SIF Banat-Crisana si SIF Moldova au declarat, de asemenea pentru Ziarul Financiar ca nu intentioneaza sa vanda pachetul de actiuni detinut la banca. Consiliul de Administratie al SIF Oltenia nu a luat inca oferta in discutie, dar decizia va fi probabil una negativa, dupa cum afirma un membru al acestuia. "Nu am discutat inca in Consiliul de Administratie oferta pentru Bancpost, dar sunt convins ca nu se pune problema sa vindem o participatie la o banca," a declarat Florian Buzatu, membru in Consiliul de Administratie al societatii.
EFG detine in prezent 56% din actiuni.
Pana la clarificarea discutiilor cu ceilalti actionari, Eurobank continua programul de investitii in Bancpost.
"In 2004 am majorat investitiile cu circa 10 milioane de euro, suma fiind absorbita aproape in totalitate de noua platforma IT, aflata in curs de implementare", afirma George Michelis.
In aceasta perioada, banca parcurge un proces de schimbare a imaginii, care face parte dintr-un plan mai amplu de restructurare prevazut sa se intinda pe o perioada de trei ani si ale carui costuri au fost estimate la 15-18 milioane de euro.
In paralel cu restructurarea activitatilor existente, Bancpost pregateste constructia unei structuri de grup financiar, care sa acopere mai multe segmente ale pietei. Primele vizate sunt leasingul si brokerajul pe bursa.
"Divizia de leasing va fi lansata chiar la inceputul lui 2005. In prezent discutam si posibilitatea infiintarii unei societati de brokeraj, proiectul urmand a fi finalizat in cursul anului viitor", a declarat George Michelis, directorul general al Bancpost. El spune ca banca nu are in vedere si activitatea de administrare de active, fiind exclusa si varianta unei banci specializate de credit ipotecar.
Anul 2004 a adus primii pasi din planul de restructurare a bancii proiectat de actionarul majoritar elen. Numarul de unitati a fost mentinut la 164, desi anumite locatii au fost inchise si inlocuite cu altele noi. De asemenea, numarul de produse a fost rationalizat, unele fiind retrase, iar numarul angajatilor a inregistrat o usoara scadere.
Potrivit estimarilor lui Michelis, Bancpost se indreapta spre o crestere a activelor cu 60% in 2004, in conditiile unei dublari a profitului net comparativ cu 2003. Anul trecut, profitul net al bancii a fost de circa 12,1 milioane de euro. De asemenea, activele ajunsesera la 766 milioane de euro la jumatatea acestui an.
"Creditele de consum au avut mare succes, volumele majorandu-se cu peste 60%. Si creditul ipotecar a mers bine, inregistrand o triplare, insa baza de plecare era destul de mica", spune George Michelis.
Capacitatea de distributie ar putea fi puternic imbunatatita in urma reevaluarii relatiei dintre Bancpost si Posta Romana. "Purtam discutii pentru a vedea cum putem coopera, mai ales in ceea ce priveste exploatarea retelei foarte mari de care dispune Posta", afirma directorul executiv al Bancpost.
El spune ca 2005 va fi primul an complet dedicat in intregime restructurarii si redesenarii imaginii Bancpost pe piata.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO