Bănci și Asigurări

Grecii de la Piraeus Bank rămân pe profit, dar câştigul este cu 40% mai mic

Grecii de la Piraeus Bank rămân pe profit, dar câştigul este cu 40% mai mic

Cătălin Pârvu, director general executiv al Piraeus Bank

Autor: Liviu Chiru

29.05.2011, 23:54 967

Piraeus Bank, filiala locală a grupului financiar elen Piraeus,a încheiat primul trimestru cu un profit brut de puţin peste 6milioane de euro, cu 40% mai mic decât în perioada similară din2010.

"Nevoia de provizionare a fost acoperită şi a rămas constantăîn trimestrul întâi 2011 comparativ cu trimestrul întâi 2010.Profitul înainte de impozitare realizat de bancă a atins 6,16milioane de euro, menţinându-se în linia bugetată", spune CătălinPârvu, director general executiv al Piraeus Bank. Rezultatele suntcalculate conform standardelor locale de contabilitate, exprimândperformanţa băncii la nivel individual. Piraeus raportase un profitbrut de 10,3 mil. euro în trimestrul întâi din 2010.

Indicele de solvabilitate - care măsoară adecvarea fondurilorproprii deţinute în raport cu riscurile asumate - se menţine la17%, peste nivelul cerut de BNR, de 10%.

"Pe fondul unei cereri eligibile reduse şi datorită procesuluinatural de rambursare, volumul total al creditelor acordate aînregistrat o scădere de 6% (martie 2011 faţă de martie 2010 - n.red.), până la 1,47 miliarde de euro", spune Pârvu.

La începutul anului el aprecia că soldul creditelor - la nivelulpieţei - ar putea să înregistreze anul acesta o creştere uşoară, deo singură cifră, în condiţiile în care băncile au nevoie să îşistabilizeze baza de venituri.

Piraeus a reuşit în schimb să atragă mai multe fonduri de laclienţi, soldul depozitelor urcând la 1,32 miliarde de euro, cuaproape 14% peste nivelul consemnat la sfârşitul anului trecut.Faţă de martie 2010, creşterea este de 11%. În aceste condiţii,raportul credite/depozite s-a îmbunătăţit, coborând la 111%.

Pe plan local, banca a raportat o creştere a activelor cu 8%,până la 2,2 miliarde de euro. La Atena, grupul Piraeus nu a maipublicat volumul activelor deţinute în România pentru sfârşitullunii martie, însă la sfârşitul anului trecut totalul se ridica laaproape 4 miliarde de euro. O parte din expuneri sunt însăînregistrate în bilanţurile unor alte subsidiare.

Grecii notează o încetinire a formării creditelor neperformanteîn România, cu un salt de 54 mil. euro în trimestrul întâi, faţă de70 de milioane de euro, în ultimele trei luni din 2010. Totuşi,creditele neperformante nou-înregistrate depăşesc profitul calculatînainte de provizionare, de 33 de milioane de euro, ceea cesugerează că rezultatul net al operaţiunilor grecilor în România afost negativ.

De altfel, grupul Piraeus, cu active de 56 miliarde de euro, aavut pe primele trei luni un profit net de numai două milioane deeuro, din cauza cheltuielilor mari cu provizioanele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO