Bănci și Asigurări

Grecii de la Piraeus mai aduc 25 mil. euro la capital

17.04.2006, 00:00 8

Piraeus Bank isi va majora capitalul social cu pana la 25 de milioane de euro, decizia asupra sumei finale urmand sa fie luata la Adunarea Generala a Actionarilor, care va avea loc pe 27 aprilie.

Potrivit convocatorului, actionarii vor lua in discutie si numirea in functia de presedinte al Consiliului de Administratie a lui Stavros Lekkakos, care il va inlocui pe Michael Colakides. Lekkakos a detinut pana acum functia de membru al Consiliului de Administratie, iar Colakides va ramane membru in consiliu. Oficialii bancii nu au putut fi contactati pentru a comenta aceste informatii.

Principalul actionar al bancii este grupul financiar elen Piraeus Bank, care a intrat pe piata prin achizitia, in 1999, a pachetului de actiuni al Bancii de Credit Pater.

Piraeus Bank Romania, care are in prezent un capital social de 66,1 mil. lei (18,9 mil. euro), a incheiat anul trecut cu active totale de 511 mil. euro, cu 95% mai mult decat in decembrie 2004. Banca a obtinut anul trecut un profit inainte de taxare de 1,8 mil. euro, cu 14% sub cel inregistrat in 2004. Soldul creditelor acordate clientilor s-a dublat in 2005, ajungand la 380 de milioane de euro, in timp ce depozitele atrase au urcat la 71 de milioane de euro. De altfel, banca a inceput de anul trecut sa-si promoveze mai agresiv produsele, in special pe segmentul de retail, in paralel cu extinderea rapida a prezentei teritoriale.

La inceputul anului, Sofronis Strinopoulos, CEO al Piraeus Bank Romania, a spus pentru ZF ca anul acesta sunt planificate investitii de 40 de milioane de euro, care ar trebui sa sprijine o dublare a activelor, pana la un miliard de euro.

Astfel, 2006 ar trebui sa reprezinte un varf al investitiilor, fiind programata construirea unui nou sediu, deschiderea a inca 30 de unitati teritoriale, dar si imbunatatirea sistemului IT. Anul trecut banca a deschis 16 noi unitati, dublandu-si astfel reteaua, care a ajuns la 30 de locatii. In paralel cu extinderea teritoriala, Piraeus va dezvolta si canale alternative de distributie, respectiv internet-banking, phone-banking si un call-center. Pe langa acestea, vor fi utilizate si parteneriate cu asiguratori, dealeri auto si retaileri, pentru vanzari incrucisate de produse.

Potrivit lui Strinopoulos, programul intens de investitii va marca profitul, care va ramane cel mai probabil la un nivel apropiat de cel inregistrat in 2005. Incepand de anul viitor, investitiile ar trebui sa-si arate efectele, fiind asteptata o triplare a profitului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO