Bănci și Asigurări

Guvernatorul BNR este încă reţinut în privinţa planului economic al noului guvern

Guvernatorul BNR este încă reţinut în privinţa...

Autor: Claudia Medrega

09.01.2017, 00:07 7003

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că aş­teaptă să vadă proiectul de buget pentru 2017 înainte de a co­menta pe marginea măsurilor economice ale noului guvern.

El nu a dorit să facă niciun alt comentariu legat de ca­bi­netul  Grindeanu şi de puterea politică care a preluat guver­narea, PSD şi ALDE.

În schimb, BNR a dat câteva avertizări despre situaţia eco­nomică după şedinţa de politică monetară de vineri a consiliului de administraţie.

„Creşterea economică  a încetinit în trimestrul al treilea din 2016 (4,4% ritm anual în T3 faţă de 6% în T2), temperarea fiind mai pronunţată decât cea previzionată.“

Creşterea cererii interne a început să scadă atât pe sea­ma consumului, cât şi a investiţiilor, menţionează BNR.

Inflaţia a scăzut sub nivelul prognozat (-0,7% rata anua­lă în noiembrie), dar va reveni pe creştere în primul tri­mestru al acestui an, odată ce măsurile fiscale se vor epuiza (reducerile de TVA).

În timp ce guvernul Dragnea - Grindeanu a majorat o serie de salarii (salariul minim cu 16%, salariile din admi­nis­tra­ţia locală cu 20%, salariile artiştilor cu 50%) şi punctul de pen­sie (cu 9%) chiar în prima şedinţă, BNR atrage atenţia că majoritatea sectoarelor economice înregistrează „scăderi ale câştigurilor de productivitate în termeni anuali, în timp ce dinamica anuală a salariului mediu net s-a menţinut înaltă“.

Şeful PSD Liviu Dragnea a promis în campania elec­to­ra­lă o creştere economică medie de 5,5% în următorii patru ani, pe baza unor măsuri economice care încep cu majorări de salarii până la începerea construcţiei a cinci autostrăzi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO