Bănci și Asigurări

Guvernatorul BNR: Nu este deloc spaţiu pentru aprecierea leului în perioada următoare. „Nu ne aşteptăm la variaţii mari ale do­bân­zilor în prima parte a anului.“

Mugur Isărescu: Orice fluctu­aţie mică stârneş­te emoţii mari

Mugur Isărescu: Orice fluctu­aţie mică stârneş­te emoţii mari

Autor: Anelis Baciu

10.02.2017, 00:08 1462

Întărirea leului în raport cu principalele valute este im­pro­babilă în pe­rioada ur­mă­toare, dacă nu chiar im­po­sibilă, a afir­mat Mugur Isărescu, gu­ver­natorul BNR, ieri în cadrul con­ferinţei de prezentare a rapor­tului asu­pra inflaţiei.

Până acum cursul a fost stabil, înre­gistrând fluctuaţii minore.

„Vă reamintesc că de la 4,44 lei pen­tru un euro la 4,54 lei pentru un euro sunt 10 bani. Adică mai putin de 3%. Vă spuneam cu altă oca­zie că noi nu ne ocupăm de mişcări de curs de sub 5%. Cu toate aces­tea, con­­­sta­tarea noas­­tră este că orice fluctu­aţie mică stâr­­neş­te emoţii mari. În urmă­toarea pe­­rioa­dă nu prea este spa­­ţiu de apre­cie­­rea le­u­lui, aceasta ca să nu spun că nu este deloc“.

Un leu mai slab vi­ne cu o creştere a com­peti­ti­vi­tă­ţii pro­duselor lo­ca­le pe plan extern, însă atrage cu sine şi o scum­pire a impor­turilor şi im­plicit o scă­­dere a consu­mu­lui, precum şi o pre­­siu­­ne mai mare pent­ru ro­mâ­nii cu cre­­­dite în euro.

Tot­oda­tă, de­pre­cie­­­rea le­u­lui an­tre­nea­ză şi creşterea in­fla­ţiei.

De altfel, BNR antici­pează pen­­tru fi­na­lul acestui an o in­fla­ţie de 1,7%, cu 0,4 punc­te pro­cen­­tua­le mai pu­ţin de­cât esti­marea ini­ţia­lă, în timp ce pen­tru 2018 prog­noza este 3,4%. Spre comparaţie, anul trecut in­fla­ţia a stat în terito­riu negativ.

Creşterea inflaţiei va deter­mi­na şi o creştere a dobânzilor în pia­­ţă, însă acest lucru s-ar putea în­­tâm­pla abia din a doua parte a acestui an.

„Nu ne aşteptăm la variaţii mari ale do­bân­zilor în piaţă în pri­ma parte a anului.“

Creşteri semni­fi­cative, de peste 0,2%, inclusiv apro­piera dobânzilor din piaţă de do­bânda de politică mo­ne­­tară, vor veni pe măsură ce inflaţia se va amplifica. Bineînţeles că dobân­zi­le vor avea o mişcare în sus“.

Referitor la protestele şi tensiunea politică din ultima săptămână guvernatortul BNR a  declarat că acestea se va resimţi asupra creşterii economice.

„Incertitudinea şi tensiunile politice nu au cum să facă bine economiei. Măsura în care neîncrederea, instabilitatea se duce în creşterea economică nu este uşor de calculat. Trebuie să avem cu toţii înţelepciunea să depăşim aceste momente şi să beneficiem de asemenea cu toţii de cadrul macroeconomic incredibil de bun, care se reflectă în curs, dobânzi scăzute şi inflaţie redusă. Încrederea în economie s-a apropiat de nivelul din 2007-2008. Nu vreau să fac o prognoză sau sugestie, dar este o revenire spectaculoasă“.

Deşi a adus în discuţie de mai multe ori situaţia macroenomică foarte bună, guvernatorul BNR a precizat că există anumite tensiuni şi nemulţumiri cu privire la nebancabilitatea companiilor româneşti, la infrastructura mereu proiectată şi niciodată finalizată.

Întrebat despre prognoza de creştere economică pentru acest an pe care o foloşte BNR în modele sale, Mugur Isărescu a spus că această este confidenţială, dar se situează undeva în intervalul 4- 5%.

„Proiecţia noastră de creştere nu are relevanţă cu construcţia bugetară, nu le puneţi în contrapartidă ca să ne mai creăm o problemă în societate. Este o prognoză legată de modelul nostru macroeconomic. Şi noi am greşit cu prognoza de inflaţie de un an şi jumătate, în sensul că inflaţia a fost mult mai mică. Nu cred că sunt mulţi analişti încrezători în prognozele noastre după ce am greşit, dar acestea sunt prognozele. Lucrăm într-o economie de piaţă şi avem foarte mulţi factori“, a explicat guvernatorul BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO