Bănci și Asigurări

Guvernul se împrumută de pe piaţa SUA, Ponta speră să obţină o dobândă sub împrumuturile anterioare

Guvernul se împrumută de pe piaţa SUA, Ponta speră...

Autor: Ovidiu Bărbulescu

13.02.2013, 18:24 377

Ponta a arătat că, după alegeri şi după stabilizatrea situaţiei politice, toate condiţiile de împrumut, atât în euro, cât şi în lei, pe piaţa internă şi pe piaţa europeană, au fost extrem de favorabile, iar din acest motiv a fost de acord şi cu un împrumut de pe piaţa americană.

"Ne-am împrumutat la costuri pe care România nu le-a mai avut - cel puţin în ultimii ani nu le-a avut - motiv pentru care am fost de acord cu propunerea Ministerului de Finanţe de a ieşi cu o emisiune pe piaţa americană. Dobânzile pe care le vom plăti sunt mult mai mici decât cele de la ultima emisiune. În mod sigur va fi mai mic decât cel de la începutul anului 2012, pentru că avem o situaţie legată şi de constatarea FMI-ului că ne-am înscris dinn punct de vedere bugetar în ce a fost convenit, avem o situaţie politică stabilă şi pentru că ne-am împrumutat la euro şi la lei foarte bine de la începutul anului", a argumetat Ponta.

El a adăugat că l-a felicitat pe fostul ministru al Finanţelor Bogdan Drăgoi pentru că România s-a împrumutat de pe piaţa americană la începutul anului 2012 cu o dobândă cu puţin peste 6%, iar în urma noii emisiuni de obligaţiuni o să-i felicite şi pe miniştrii Chiţoiu şi Voinea, "pentru că vor obţine o dobândă sub 6%".

Ministerul Finanţelor Publice a mandatat mai multe bănci de investiţii să organizeze o serie de întâlniri cu investitorii din Europa şi Statele Unite în vederea pregătirii unei emisiuni de obligaţiuni denominate în dolari.

Băncile contractate de statul român sunt Barclays, BNP Paribas, Citigroup şi HSBC, potrivit unor surse bancare.

România a atras anul trecut de pe pieţele externe 2,25 miliarde euro şi 2,25 miliarde dolari (aproximativ 1,7 miliarde euro).

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în februarie de pe piaţa internă 3,7 miliarde lei, prin obligaţiuni şi certificate de trezorerie, cu mult sub suma atrasă în ianuarie, de 11,4 milioane lei.

Licitaţiile programate pentru prima lună din acest an aveau valori indicative de 4,6 miliarde lei, însă administratorii datoriei publice au atras 11,4 miliarde lei, plus 502,5 milioane de euro împrumutaţi prin obligaţiuni cu scadenţa la 3 ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO