Bănci și Asigurări

HVB, Banca Tiriac si UniCredit au strans un profit de 33 mil. euro

07.08.2006, 17:56 13

HVB Bank, Banca Tiriac si UniCredit, cele trei subsidiare de pe piata locala ale grupului italian UniCredito, au obtinut in primul semestru un profit cumulat de peste 116 milioane de lei (echivalentul a 32,7 milioane de euro).
Cele trei banci controlau in iunie active cumulate de 3,3 miliarde de euro, situandu-se astfel pe locul al treilea in topul jucatorilor din sistem, depasind la limita Raiffeisen Bank, care avea active de aproape 3,2 miliarde de euro. In prezent, doar HVB Bank si Banca Tiriac si-au unificat operatiunile, in urma fuziunii incepute in vara trecuta. Consolidarea cu UniCredit, determinata de achizitia grupului HVB de catre intalienii de la UniCredito, va incepe abia in aceasta toamna.
HVB Bank a obtinut in primul semestru un profit net de 73 de milioane de lei (echivalentul a 20,5 milioane de euro), in crestere cu numai 7,5%, in lei, fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Banca Tiriac a reusit sa acumuleze in acest timp un profit de numai 26 de milioane de lei (echivalentul a 7,3 milioane de euro), cu aproape 40% mai mic decat cel obtinut in prima jumatate a lui 2005.
"Primele sase luni ale acestui an au reprezentat un pas semnificativ in adaptarea politicilor noastre la noile conditii de piata, marcate de intensificarea competitiei pe toate sectoarele de activitate pe fondul inaspririi restrictiilor BNR", a declarat Dan Pascariu, presedinte al HVB Bank Romania.
La sfarsitul lui iunie, HVB detinea active de 5,87 miliarde de lei (1,6 miliarde de euro), cu 7,6% mai mici, in lei, fata de jumatatea lui 2005.
Scaderea a fost determinata de transferul unor credite in portofoliul bancii-mama, BankAustria-Creditanstalt, HVB fiind nevoita sa recurga la aceasta masura pentru a se conforma reglementarilor BNR privind finantarile in valuta.
Pe de alta parte, HVB a reusit sa tina sub control costurile, realizand un raport cost/venituri nete operationale de numai 33%.
Banca Tiriac a continuat sa mareasca activele cu 7,5% in prima jumatate a anului, pana la 3,4 miliarde de lei (echivalentul a 0,95 miliarde de euro).
Ambele banci s-au concentrat in acest timp asupra fuziunii, investind in unificarea sistemelor informatice si a portofoliului de produse. Nici una dintre cele doua banci nu a mai deschis de la inceputul anului sucursale noi, astfel ca, in prezent, controleaza o retea comuna de 88 de unitati.
UniCredit Romania, a carei activitate nu a fost perturbata de procesul de consolidare, a reusit sa marcheze cresteri rapide.
Banca a obtinut in primul semestru un profit net de 17,4 milioane de lei (4,9 milioane de euro), dublu, in lei, fata de rezultatul inregistrat in aceeasi perioada a lui 2005. Veniturile au crescut cu 41%, pana la 84 de milioane de lei (23,6 milioane de euro).
"Eforturile investite in dezvoltarea de produse si in extinderea retelei de sucursale de la sfarsitul anului trecut au contribuit la evolutia pozitiva a relatiei pe care o avem cu clientii si la rezultatele bancii in asamblu", a spus Rasvan Radu, presedintele UniCredit Romania. El spune ca planul de dezvoltare a bancii va continua, cu accent pe sporirea calitatii, dar si a veniturilor.
UniCredit a reusit sa-si majoreze cu 85% activele, care au urcat pana la 2,5 miliarde de lei (echivalentul a 0,7 miliarde de euro). Soldul creditelor acordate clientelei a urcat cu 62% in intervalul iunie 2005 - iunie curent, ajungand la 1,35 miliarde de lei.


Rezultatele financiare ( Iunie 2006)

HVB Bank
Active   1,65 mld. euro
Profit net   20,5 mil. euro
Clienti   62.814

Banca Tiriac
Active   0,95 mld. euro
Profit net   7,3 mil. euro
Clienti   521.736

UniCredit Romania
Active   0,7 mld. euro
Profit net   4,9 mil. euro
Clienti   79.000

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO