Bănci și Asigurări

Inca 34 mil. euro finantare pentru IMM

16.09.2004, 00:00 18



O noua linie de credit extern vine sa finanteze afaceri in sectorul intreprinderilor mici si mijlocii: Banca Europeana pentru Investitii (BEI) a acordat BRD-SocGen un imprumut de 34 milioane de euro din care vor putea fi finantate proiecte cu valori mai mari de 40.000 de euro, insa pana la nivelul de 25 milioane de euro.



Potrivit BEI, proiectele eligibile trebuie sa vizeze domenii precum energia, economisirea energiei, infrastructura, tehnologia informatiei, protectia mediului, industrie, servicii si turism.



"Creditul va asigura fonduri pentru dezvoltarea unui sector competitiv al intreprinderilor mici si mijlocii, considerat un instrument de reducere graduala a discrepantelor economice si a diferentelor de nivel al PIB/locuitor intre regiunile tarii", se arata intr-un comunicat al BEI.



Banca Europeana pentru Investitii a mai semnat pana in prezent trei acorduri de finantare cu BRD, in conditii avantajoase, in valoare totala de 50 milioane de euro: o linie de credit in valoare de 27 milioane de euro alocata in intregime pentru proiecte de sprijinire a IMM-urilor, si alte doua imprumuturi de 17, respectiv 6 milioane de euro, pentru programul de modernizare a grupului BRD.



Finantarea BEI va fi alocata sub forma unui imprumut global, care prevede ca BRD va gestiona singura creditul, pe riscul propriu si in conditiile stabilite conform metodelor sale.



BRD a obtinut, in primele sase luni ale acestui an, un profit net de 1.540 de miliarde lei - 38 milioane euro. Activele bancii insumau, la jumatatea anului, 93.380 miliarde lei - 2,3 miliarde euro.



Incepand din 1990, BEI a acordat Romaniei credite in valoare de 3,3 miliarde euro. Pana in prezent, a incheiat acorduri de finantare cu sase banci partnere din Romania, in valoare totala de 166 milioane de euro.





Carduri de credit solicitate online



Din aceasta luna, clientii BRD pot solicita deschiderea unui cont de card de credit accesand site-ul www.brd.ro, si completand formularul de la rubrica operatiuni curente. Formularul este preluat apoi de un "teleconsilierul" VOCALIS - serviciul telefonic gratuit de asistenta pentru clientela.



Solicitarea on-line a unui card de debit este disponibila din luna iulie.



Clientii care detin deja un card Maestro, Visa Electron, Visa Clasic in lei sau Cardul 10 - card destinat studentilor -, nu vor putea obtine acelasi tip de card, dar vor putea solicita unul dintre celelalte carduri. " Fiecare solicitant va fi contactat pentru confirmarea datelor completate on-line urmand ca de indata ce cardul va fi emis, sa fie invitat la banca pentru semnarea cererii de emitere si ridicarea cardului respectiv", spune Cristina Pqrvan, directorul call-center-ului, director adjunct in cadrul Departamentului Comercial al Retelei BRD.



BRD a emis peste 920.000 de carduri, care pot fi folosite intr-o retea de aproape 400 de ATM-uri.



De asemenea, este lider de piata in ceea ce priveste activitatea de acceptare, cu mai mult de 2.900 POS-uri instalate la comercianti.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO