Bănci și Asigurări

Inca multe de facut pentru alinierea sistemului bancar la normele comunitare

07.11.2003, 00:00 23



Comisia Europeana apreciaza ca alinierea cu prevederile comunitare referitoara la libera circulatie a capitalului s-a imbunatatit in mod constant, insa considera ca sunt necesare eforturi sporite pentru imbunatatirea sistemelor de plati si intensificarea luptei impotriva spalarii banilor.



Legislatia romaneasca nu este inca in totalitate aliniata la prevederile aquisului comunitar in privinta garantarii independentei bancii centrale, arata raportul de tara pe 2003.



Romania s-a angajat sa amendeze legea privind statutul bancii centrale pana la sfarsitul lui 2004. Desi proiectul a fost finalizat de BNR inca din primavara, trimiterea acestuia in Parlament a fost amanata de mai multe ori.



Potrivit raportului, sunt necesare modificari legislative la capitolul interzicerii finantarii directe a sectorului public de catre banca centrala, pentru armonizarea deplina cu normele comunitare, in special in ceea ce priveste achizitia de catre banca a tilturilor de stat emise de Ministerul Finantelor.



Si in acest caz, autoritatile si-au luat angajamentul de a introduce toate prevederile necesare pana la sfarsitul anului viitor.



Expertii de la Bruxelles considera ca este nevoie si de continuarea alinierii legislatiei legate de interzicerea accesului privilegiat al autoritatilor din sectorul public la institutiile financiare. Romania trebuie sa amendeze pana la sfarsitul lui 2004 si legea privind functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar. Modificarile urmeaza sa includa si majorarea plafonului de garantare, pana acum amanata.



Raportul Comisiei arata ca expansiunea din acest an a creditului neguvernamental are loc in contextul unui cadru prudential si de supraveghere din partea bancii centrale imbunatatit fata de anii trecuti. De asemenea, este notata introducerea, la inceputul lui 2003, a unor reguli mai stricte de clasificare a creditelor, inclusiv a unui criteriu legat de istoricul financiar al debitorului.



"Desi indicatorii monetari sugereaza o vulnerabilitate scazuta a sectorului bancar, valorile inregistrate reflecta, in parte, si tendintele macroeconomice pozitive. De aceea trebuie luate masuri de minimizare a riscurilor prudentiale si macroeconomice legate de mentinerea cresterii creditului", se arata in raportul de tara pe 2003.



In acelasi timp, documentul scoate in evidenta faptul ca ecartul dintre dobanzile la depozite si cele la credite ramane prea mare pe piata bancara, desi in iulie scazuse la 14,5%, ceea ce indica un cost ridicat al intermedierii financiare, precum si o competitivitate limitata pe piata, atat intre banci, cat si intre sectorul bancar si celelalte sectoare financiare.



Noul sistem de plati si decontari interbancare nu este inca pe deplin operational, noteaza raportul Comisiei. Din acest punct de vedere, o mare parte din normele europene inca raman de adoptat, inclusiv introducerea unor proceduri eficiente de compensare pentru rezolvarea eventualelor probleme dintre banci si clientii lor.



In prezent, prin banca centrala se deruleaza programul de modernizare a sistemului electronic de plati, care va fi gestionat de societatea comerciala Transfond, la care detin participatii aproape toate bancile din sistem. Conform ultimelor angajamente, introducerea sistemului electronic trebuie incheiata pana in luna octombrie a anului 2004.



Potrivit raportului, Banca Nationala dispune de capacitatea administrativa pentru a asigura aplicarea normelor europene in domeniu.



Banca Nationala a Romaniei (BNR) beneficiaza anul acesta de fonduri Phare in valoare de inca patru milioane euro pentru investitii in echipamente si proiecte de twinning cu banci centrale din Uniunea Europeana pe domeniile contabilitate si supraveghere, operatiuni de piata si balanta de plati.



Valoarea cumulata a asistentei nerambursabile a Uniunii Europene pentru banca centrala va ajunge, astfel, la 44 milioane de euro. Pana anul acesta, BNR a beneficiat de fonduri Phare in valoare de 40 milioane de euro numai pentru intarirea functiei de supraveghere a pietei, unul din punctele cele mai slabe ale bancii.



De asemenea, potrivit termenelor de negociere pentru inchiderea capitoului 3 cu UE, Romania trebuie sa adopte, pana la sfarsitul acestui an, noua lege bancara. Proiectul de lege a fost aprobat de Executiv si desi se afla printre prioritatile legislative de la inceputul acestei sesiuni parlamentare, inca nu a fost aprobat. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO