Bănci și Asigurări

ING: Nu e exclus ca rata inflaţiei să ajungă la finele acestui an chiar şi la 8%

ING: Nu e exclus ca rata inflaţiei să ajungă la finele acestui an chiar şi la 8%

Autor: Alexandra Chelu

04.02.2011, 14:39 37

Analiştii ING Bank România consideră că există mari riscuri carata inflaţiei să atingă 6% la finele acestui an şi nu exclud chiarun nivel de 8%, în condiţiile presiunilor la nivel internaţionalasupra preţurilor alimentelor şi angajamentului Guvernului de aelimina subvenţiile la energie termică.

Scenariul de bază al ING Bank România indică pentru acest an oinflaţie anuală de 4,5%, informează Mediafax Business.

Economistul-şef al ING Bank România, Nicolaie Chidesciuc, aprecizat că scenariul de bază privind inflaţia include estimarea demajorare a preţurilor alimentelor cu 4,7%, dar avansul ar puteaajunge până la 8,5% sau chiar mai mult, având în vedere presiunileexistente la nivel internaţional şi faptul că în trecut costurilelocale şi cele internaţionale au avut evoluţii corelate.

BNR a căzut în propriacapcană, spun analiştii ING

"Dacă creşterea preţurilor alimentelor ajunge la 8,5%, aceastăevoluţie va avea un impact suplimentar de 1,5 puncte procentualeasupra inflaţiei. Un impact adiţional de 1,2 puncte asupra rateianuale a inflaţiei ar putea fi generat de eliminarea subvenţiilorla încălzire", a explicat Chidesciuc.

El a menţionat că există şi alte riscuri privind scenariul debază pentru inflaţie, de exemplu o eventuală depreciere saustabilitate a leului faţă de euro, comparativ cu estimarea ING deapreciere nominală a monedei locale.

Chidesciuc consideră că probabilitatea ca inflaţia să se situezela 6% la finele acestui an este destul de ridicată întrucâteliminarea subvenţiilor la energia termică este menţionată înacordul cu FMI, dar că şansele ca rata anuală se urce la 8% suntfoarte mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO