Bănci și Asigurări

BNR a căzut în propria capcană, spun analiştii ING

02.02.2011, 18:32 34

BNR va trebui să ţină neschimbată dobânda-cheie la nivelul de6,25% pe an la şedinţa pe probleme de politică monetară de mâine,pentru că se acumulează din nou presiuni inflaţioniste, în specialdin partea preţurilor la alimente, consideră analiştii INGBank.

Faţă de prognoza actuală de inflaţie, care prevede încetinireapână spre 3% la sfârşitul anului, dobânda-cheie rămâne excesiv demare.

"Datorită aşteptărilor induse de BNR, multe comentarii din presăanticipează o reducere a dobânzii-cheie. Totuşi, banca centrală nupoate livra această reducere, pentru că ar duce la o inflaţie şimai mare în viitor", spune Nicolaie Alexandru-Chideşciuc,economistul-şef al ING Bank.

El consideră că BNR a subestimat creşterea preţurilor laalimente, care ar putea să ajungă la 8,5% anul acesta, având învedere că recolta locală din 2010 a fost slabă, iar pe planinternaţional preţurile sunt în creştere. În aceste condiţii, BNR aajuns să aibă o prognoză foarte optimistă de inflaţie, care arjustifica o reducere a dobânzii cu cel puţin un punctprocentual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24