Bănci și Asigurări

Leul s-a apreciat uşor, iar cursul oscila sub 4,23 lei/euro la finalul şedinţei

 Leul s-a apreciat uşor, iar cursul oscila sub 4,23 lei/euro la finalul şedinţei

Autor: Monica Juganaru

17.06.2011, 17:50 289

Leul s-a apreciat uşor în sesiuneainterbancară de vineri, iar cotaţiile oscilau sub 4,23 lei/euro lafinalul zilei de tranzacţionare, în linie cu valutele din regiuneşi ca urmare a întăririi euro, după ce Franţa şi Germania au ajunsla un consens privind pachetul de bailout pentru Grecia.

Astfel, în jurul orei 16:30,băncile cotau euro la 4,2265 - 4,2280 lei, sub nivelul de joiseară, de 4,2310 - 4,2340 lei la finele sesiunii deanterioare.

Primele cotaţii ale zilei s-ausituat la 4,2300 - 4,2320 lei, iar în prima parte a zileischimburile s-au perfectat în jurul nivelului de 4,23lei/euro.

Ulterior, paritatea a atins unminim de 4,2170 lei/euro, pentru scurt timp însă, mişcare fiindcorelată cu evoluţia valutelor din regiune, ca urmare a întăririieuro faţă de dolar şi franc.

"Volumele transferate au fostreduse, iar pieţele vor urmări în continuare situaţia din Grecia.Jucătorii din Londra au fost principalii cumpărători de euro înaceastă sesiune", a spus un dealer.

După zvonurile de joi că Germaniaar fi dorit să aştepte până în septembrie până să agreeze un nouacord, liderii germani şi francezi au anunţat vineri că au convenitasupra unui nou pachet de bailout pentru Grecia, care va includeparticiparea sectorului privat în baza aşa-numitei Iniţiative de laViena.

Astfel, deşi jucătorii au rămasprudenţi pe pieţele din regiune, euro s-a apreciat faţă de dolar şifrancul elveţian, iar sentimentul s-a îmbunătăţit şi pe marilepieţe de capital.

Valutele din regiune au consemnatde asemenea câştiguri mai pronunţate în timpul şedinţei faţă deeuro, cuprinse între 0,4% şi 0,7%, însă la finalul zilei acesteamai avansau cu până la 0,3%. În sesiunea precedentă, leul şivalutele din regiune au avut pierderi de peste 1% în raport cumoneda unică, din cauza temerilor privind înrăutăţirea crizei dinGrecia şi efectul de contagiune către alte ţări de la periferiazonei euro.

Moneda naţională a atins vineri unnou minim record faţă de francul elveţian, BNR anuntând o referinţăde 3,5099 lei/franc, iar în raport cu euro leul se situează la celmai scăzut nivel din ultimele aproape patru luni, cursul oficialfiind de 4,2291 lei/euro.

Astfel, cursul de referinţăpublicat vineri de banca centrală pentru francul elveţian a depăşitcu 0,49 bani paritatea atinsă joi, de 3,5050 lei/franc, tot nivelrecord.

Leul a recuperat de asemenea laînceputul sesiunii o parte din pierderile de joi, însă cotaţiileoscilau peste nivelul de la jumătatea şedinţei anterioare, iar BNRa publicat un curs cu 2,03 bani mai mare, de la 4,2088 lei/euro la4,2291 lei/euro, maximul din 24 februarie.

Leul s-a apreciat însă în raportcu moneda americană, iar referinţa a coborât cu 0,86 bani, de la2,9820 lei/dolar la 2,9734 lei/dolar.

Dobânzile afişate de băncilecomerciale pentru plasamentele cu scadenţa la o zi s-au menţinutaproape de nivelul de joi, la 2,74 - 3,24%, iar randamentele pentrusumele plasate la o săptămână au staţionat şi ele, la 3,16 -3,66%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO