Bănci și Asigurări

Leul s-a depreciat în primele şapte luni din 2017 în faţa euro, dar a câştigat teren în raport cu dolarul şi francul elveţian

Leul s-a depreciat în primele şapte luni din 2017 în...

Autor: Claudia Medrega

04.08.2017, 00:05 467

Zlotul polonez, coroana cehă şi dinarul sârbesc au adus cele mai mari câştiguri pentru investitori în perioada ianuarie-iulie 2017.

Moneda naţională a închis primele şapte luni din 2017 pe depreciere în faţa euro, în timp ce în raport cu dolarul american şi cu francul elveţian s-a apreciat.

După primele şapte luni din acest an, leul a cumulat o depreciere de 0,4% faţă de euro comparativ cu nivelul de la sfârşitul anului 2016, cotaţia ajungând la finele lunii iulie la aproape 4,56 lei/euro. Pe de altă parte, moneda naţională a reuşit să se aprecieze în această perioadă faţă de dolarul american cu 9,7%, până la circa 3,89 lei/dolar, iar în raport cu francul elveţian leul a câştigat 5,2%, cursul coborând în iulie spre pragul de 4 lei/franc elveţian.

„Leul rămâne singura monedă din Europa Centrală şi de Est care înregistrează o depreciere în raport cu euro de la începutul anului, ceea ce ne face să ne aşteptăm ca EUR/RON să coboare gradual în perioada următoare“, susţin analiştii de la ING Bank.

Pe parcursul lunii iulie cursul de schimb leu/euro a oscilat în intervalul 4,55-4,59 lei/euro după ce în luna iunie moneda naţională a resimţit tensiunile politice interne şi starea de incertitudine, cursul leu/euro făcând un salt la un maxim al ultimilor cinci ani, de aproape 4,6 lei/euro. În 21 iunie, cotaţia a urcat până la 4,5987 lei/euro, un nivel mai ridicat al cursului fiind înregistrat în 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO